latinica  ћирилица
03/03/2015 |  15:05 | Аутор: Агенције

И Хрватска плаћа три предсједника

Грађани Хрватске тренутно плаћају три предсједника- актуелну предсједницу Колинду Грабар Китаровић и двојицу бивших предсједника, Иву Јосиповића и Стјепана Месића.
Колинда Грабар Китаровић, Иво Јосиповић, Стјепан Месић - Фото: РТРС
Колинда Грабар Китаровић, Иво Јосиповић, Стјепан МесићФото: РТРС

Хрватска се у таквој ситуацији нашла пошто је доскорашњи предсједник Иво Јосиповић, коме је мандат престао 18. фебруара, неочекивано одлучио да искористи законско право на предсједничку накнаду.

Тако ће Јосиповић још шест мјесеци примати пуну плату од 24.700 куна (3.220 евра) и пола од тога сљедећих шест мјесеци, уколико у међувремену не буде отворено мјесто на Правном факултету, гдје је предавао на катедри за кривично процесно право прије него што је постао предсједник 2010.

Таква његова одлука наишла је на бројне критике будући да је најавио повратак на факултет по завршетку мандата. Јосиповић је, међутим, новинарима рекао да активирање предсједничке накнаде не значи промјену у његовим плановима, већ да "мора од нечег да живи" до одлуке Правног факултета.

Уз плату за Јосиповића и актуелну предсједницу Колинду Грабар Китаровић, Хрватска издваја и за бившег предсједника Стјепана Месића, који је обављао предсједничку функцију у два мандата од 2000. до 2010. године.

Хрватска је, наиме, једна од ријетких држава која има Канцеларију бившег предсједника. Користи је Стјепан Месић и за њу је ове године у државном буџету резервисано 863.000 куна (113.000 евра).

Месић је једини бивши предсједник који има доживотно право на коришћење Канцеларије.

Послије њега сви бивши предсједници то право имају само један мандат, односно пет година, јер је тако одређено измјенама Закона о правима предсједника по престанк у обављања дужности из 2013. године.

Према закону бивши предсједници имају право на Канцеларију у којој могу да запосле два државна службеника, као и право на возача и службени аутомобил.

Иво Јосиповић већ је раније најавио да неће користи право на Канцеларију бившег предсједника.