latinica  ћирилица
01/03/2015 |  20:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Од 220 отетих хришћана, ИД ослободила 19

Екстремистичка Исламска држава ослободила је данас 19 хришћана из групе од више од 220 особа које су прошле недјеље, током тродневне офанзиве, отели из села на сјевероистоку Сирије.
Исламска држава - Фото: AP
Исламска државаФото: AP

Званичник Демократске организације Асираца Башир Саеди рекао је да су три жене и 16 мушкараца безбједно стигли у цркву у Хасаку, граду у близини којег су нападнута села.

Саеди је казао да су они путовали аутобусом од Шададеха, града под контролом Исламске државе, до Хасака, пренијела је агенција АП.

Вијест о ослобађању 19 хришћана потврдила је и Мрежа за људска права Асираца, са сједиштем у Шведској, која је на Фејсбуку поставила фотографије из Хасака на којима се види како људи поздрављају ослобођене.

Према наводима те организације, они су ослобођени одлуком шеријатског суда јер су дали неодређену суму новца, као порез који се наплаћује немуслиманима.

Судбина више од 200 преосталих отетих хришћана није позната, а вјерује се да је већина њих у Шададеху, 50 километара јужно од Хасаке.

Отмица је извршена када су џихадисти од курдских снага преузели контролу над 10 села које насељава хришћанска мањина у близини града Хасака.

У Сирији је живјело око 30.000 Асираца прије избијања грађанског рата 2011. године. Тада је процијењено да у Сирији живи око 1,2 милиона хришћана.