latinica  ћирилица
01/03/2015 |  19:19 | Аутор: РТРС

Декларација ХНС-а на мети оштрих критика из Сарајева (ВИДЕО)

Јуче усвојена Декларација ХНС, којом се тражи територијална и уставна реорганизација БиХ, данас је на мети оштрих критика из Сарајева.

Осуде је изазвала и изјава предсједника ХДЗ-а, Томислава Карамарка, у којој се наводи да се БиХ може уредити само као децентрализована држава.

Из Демократске фронте поручују – Карамаркова изјава је ратнохушачка, а циљеви Сабора покушај постизања ратних циљева мирнодопским путем, због чега ће у нама увијек имати противнике.

Реаговао је и предсједник СДП-а БиХ, Нермин Никшић – дубоко је забринут због очигледног покушаја да се унутрашња политичка питања БиХ поново уређују споља.

С друге стране, предсједник ХНС-а БиХ и ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је како приједлози о уређењу БиХ, који су садржани у Декларацији ХНС-а, не дијеле Босну и Херцеговину већ се тражи реорганизација државе и доношење новог Устава БиХ. 

- Босна и Херцеговина се може уредити само као децентрализована, правна и социјална држава састављена од федералних јединица са једнаким правима и одговорностима-. Ово је, по мишљењу многих, ратнохушачки став предсједника ХДЗ, Томислава Карамарка којим је узбуркао политичку јавност у БиХ. Шта је ово ако не позив на распад, сматрају у Странци за БиХ.

- Овакав став челника најјаче опозиционе странке у Хрватској није ништа друго него империјална жудња за дијеловима територије државе БиХ, јер Туђманова погубна, фашисоидношћу натопљена политика пресељења других, али и властитог народа вјешто је скривена у Карамарковом писму, које врви од нелогичности, те потпуних тежњи ка демонтажи БиХ-

Заговарањем ,,симетрично федеративног уређења државе у односу на три контситутивна народа'' није одушевљен ни предсједник СДП-а, Нермин Никшић. Сматра да би институције БиХ требало да одреде јасан став према оваквим насртајима на суверенитет БиХ.

- Као предсједник СДП-а сигуран сам да само љевица може и мора предводити политички фронт против свих оних који желе БиХ подијелити по било каквим етничким линијама, истиче Никшић.

Тражи ли се реорганизовање БиХ баш по етничким линијама или подјелом на мултинационалне кантоне, како је раније тражила СДА, није јасно дефинисано, сматра замјеник ове странке, Бакир Изетбеговић. Иако подржава дијелове Декларације која се залаже за борбу против корупције, за сада се, каже неће ићи у процес измјене изборног закона.

- Изборни закон, неће да улази у овом тренутку већ је приоритет механизам координације што је и приоритет кретања БиХ ка европском путу, наглашава Бакир Изетвеговић, замјеник предсједника СДА.

- Не бисмо ми о томе, све смо рекли у саопштењу, наглашава Комшић.

А у саопштењу је речено да су измјене Устава и Изборног закона могуће, али само у законом прописаним процедурама. Било какви покушаји да се оне проводе изванинституционалним притисцима сусједних држава неће проћи.

- Ми у Демократској фронти никада нећемо пристати на то да у миру предамо оно што је сачувано у рату и организатори тзв.Сабора би требало да знају да се ратни циљеви могу постићи само ратним средствима- .

За ново Предсједништво и Декларацију ХНС у своје име је гласала и предсједавајућа Клуба Хрвата у Парламенту Српске и посланик СНСД-а, Нада Тешановић.

Осим ње, за учествовање у раду Сабора било је и чланова СДП-а БиХ. И они су, претпоставља се, учествовали својевољно.