latinica  ћирилица
01/03/2015 |  16:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Шетња у знак сјећања на Немцова

У Москви је данас умјесто првобитно планираног протестног митинга међу чијим организаторима је био Борис Немцов огранизована шетња у знак сећања на убијеног опозиционара у којој су учествовале десетине хиљада људи, објавиле су агенције.
Москва: Протести због убиства Немцова - Фото: Beta/AP
Москва: Протести због убиства НемцоваФото: Beta/AP

Према процјенама полиције у Москви, 16.500 људи окупило се на Тргу Славјанскаја у центру Москве, од којих су многи носили руске заставе са црним флором, цвијеће и слике Немцова, одакле су кренули ка мосту Москворецки, гдје је Немцов прије два дана убијен.

Према процјема организатора у маршу је учествовало 70.000 људи.

Учесници марша носили су плакате са натписима "Борио се за слободну Русију" и "Борио се за будућност Русије", "Не плашим се", као и кључну поруку марша "Хероји не умиру и ти меци су усмјерени на сваког од нас".

Још 6.000 људи, од којих су неки били огрнути украјинским заставама прошетало је улицама другог по величини града Санкт Петербурга, извијестио је АФП.

Колона је била неколико стотина метара дуга, а марш је протекао у тишини, без извикивања слогана, навео је извјештач ТАС С.

Алексеј Гончарнко, члан украјинске Врховне раде (парламента), приведен је током марша, рекао је извор из полиције.

Из московске полиције потврдили су ове извјештаје и додали да ће он бити упућен Истражном комитету Русије, навела је руска агенција.

У међувремену, Антимајдански покрет је саопштио да је Гончарнко учествовао у масакру активиста тог покрета у Одеси 2. маја 2014, позивајући на његово хапшење.

Руске власти су синоћ издале одобрење за скуп у Москви и дозволиле да му присуствује до 50.000 људи, саопштио је шеф градског одсјека за регионалну безбједност Алексеј Мајоров.

Мајоров је најавио да ће "у настојању да спријечи провокације, полиција детаљно прегледати учеснике протеста" и позвао грађане да покажу разумијевање због појачаних мјера безбједности.

Московска полиција је саопштила да ће предузети све мјере како би се гарантовала безбједност.

Према Мајорову, никаква церемонија полагања цвијећа није званично планирана током марша, али су организатори саопштили да ће волонтери понијети цвијеће и положити га на "одређено мјесто".

Представници опозиције отказали су протест, раније планиран да се данас одржи у Марјину на југоистоку Москве. Један од организатора тог догађаја био је убијени Немцов.

Шетња у знак сећања на Немцова одржана је и у Санкт Петербургу гдје су стотине људи дошли на метро станицу Горковскаја одакле су прошетали до Марсовог поља гдје се одржава комеморација.

Мањи меморијални скупови одржани су и у Јекатеринбургу на Уралу и Томску у Сиберији, навела је француска агенција.

У Вороњежу, јужно од престонице, учеснике скупа који су носили плакате "Ја сам Борис" напали су активисти који су на њих бацили дезинфекционо средство.

Немцов је убијен у петак касно увече у центру Москве, недалеко од Кремља, два дана уочи великог митинга који је припремала опозиција.

Након његовог убиства припадници опозиције су одустали од митинга али су затражили да умјесто тога буде одржан "марш жалости".

Убиство Немцова, који се догодило на Москворецком мосту у центру Москве, снимила је камера која снима временске услове у центру града.

Истражитељи имају неколико теорија убиства не искључујући да је оно наручено, а руски Истражни комитет позвао је данас очевице убиства да контактирају истражитеље.