latinica  ћирилица
01/03/2015 |  16:49 | Аутор: novosti.rs

Савјети за боље варење

Зелено лиснато поврће подстиче активност Т-бет гена, који производи лимфоидне ћелије, а оне спрјечавају размножавање штетних бактерија

Нередовна и неправилна исхрана, стрес, пушење и нека обољења најчешћи су узроци поремећаја варења. Ово је једно од најчешћих обољења данашњице, а тегобе које се јављају су бол и нелагодност у трбуху, надимање, горушица, мучнина, понекад и повраћање.

Једна аустралијска студија указује да зелено лиснато поврће има важну улогу у здрављу органа за варење. Наиме, ове намирнице подстичу активност Т-бет гена који производи лимфоидне ћелије, врсту имуних ћелија. Оне побољшавају добро варење и спрјечавају размножавање штетних бактерија.

И многе друге намирнице могу да помогну да се регулише варење. Рјешење за тегобе које почињу у стомаку могу да буду и чајеви и други биљни препарати.

1. Воће и поврће

Обилују влакнима, а осим банана које не иритирају слузницу желуца, могу да се узимају и шпаргла, лук и сочиво. Ове намирнице садрже пребиотике, састојке којима се хране пробиотици и захваљујући њима се размножавају. Од биљних зачина препоручују се ђумбир и нана, који умирују надражену слузницу.

2. Цимет

Зачин је препознатљив по мирису и топлом, слатком укусу, а користи се за побољшање пробаве, убрзавање метаболизма, против стварања гасова, за смањивање грчева и надутости, и за подстицање перисталтике цријева. Да бисте убрзали метаболизам, у 200 милилитара топле воде додајте кашичицу мљевеног цимета и двије кашичице меда и добро размутите. По шољу мјешавине попијте сваког јутра, наташте, пола сата прије доручка и увече прије спавања.

3. Целер

Измјешајте по 25 г плода целера, 25 г аниса, 25 г морача и 25 г кима. Кашичицу мјешавине прелијте шољом вреле воде, поклопите и послије 10 минута проциједите. Попијте по шољу свјежег чаја, послије јела.

4. Жвакање

Често не поклањамо довољно времена исхрани, и у већини случајева поједемо нешто с ногу, или на брзака. Међутим, жвакање хране је неопходно за добро варење, нарочито за прераду житарица. Сваки залогај би требало жвакати 30 до 50 пута, а за то вријеме ће се намирнице добро натопити пљувачком из уста, омекшати, па ће лакше да склизне низ грло. Пљувачка садржи и ензим птиалин, који започиње процес разлагања скроба.

5. Комбинације

За побољшање варења могу да се праве разне комбинације хране. Провјерено помаже када се:

- 50 г сушених кајсија прелије топлом водом и умути са 200 мл кефира и зачини босиљком

- у 200 мл јогурта који садржи пробиотске бактерије дода 10 г свеже изренданог ђумбира, кашика меда и исто толико лимуновог сока,

- помијеша 150 мл охлађене павлаке са 50 мл сока од шљива и дода кашичица млевеног кима.

6 . Вода

Течност помаже да храна лакше пролази кроз цријева и чини да се влакна активирају. Вода је најбоље пиће, тврде стручњаци, а ако је довољно пијете, смањујете се ризик од појаве сметњи са варењем. Такође, људи који имају навику да свакодневно пију доста воде, најмање осам чаша дневно, имају бржи метаболизам од оних који воду пију ријетко.

7. Пражњење цријева

Обезбиједите редовно пражњење цријева, што се најбоље постиже уношењем влакнастих хранљивих материја, мљечних бактерија и мљечне киселине, редовним кретањем и физичким вјежбама. Довољно је да дневно унесете од 30 до 35 грама биљних влакана, да би се обезбиједио правилан рад цријева. Такође, избјегавајте непријатне ситуације, јер нервоза, напетост и стрес лоше утичу на здравље органа за варење.

8. Вјежбање

Брза шетња, вожња бицикла, трчање, аеробик и сличне активности које убрзавају пулс на 140 откуцаја у минути, побољшавају варење јер доводе до директног трошења шећера и масти из крви. Редовним вјежбањем ствара се мишићна маса и убрзава метаболизам. Препоручује се физичка активност три до четири пута недјељно од 30 до 60 минута.