latinica  ћирилица
01/03/2015 |  16:25 | Аутор: СРНА

Састанак о саставу нове Владе ФБиХ, Комшић напустио састанак

Делегације ХДЗ-а БиХ, СДА и ДФ-а почеле су састанак у Сарајеву, у покушају да постигну договор о саставу нове Владе Федерације БиХ.

- Остајемо код захтјева за исти број министарстава колико би их имао ХДЗ БиХ. Довољно је уступака урађено код Савјета министара БиХ, и код Владе Федерације БиХ неће бити попуштања, рекао је члан Предсједништва ДФ-а Дамир Бећировић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да очекује да буде постигнут договор о формирању федералне власти, али и најавио могућност формирања нових парламентарних већина уколико састанак буде неуспјешан.

Делегацију СДА чине Бакир Изетбеговић и Адил Османовић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и Маринко Чавара, те ДФ-а Жељко Комшић, Емир Суљагић и Сифет Поџић.

Први састанак о формирању Владе ФБиХ одржан је 22. фебруара, након што је договорен нови састав Савјета министара БиХ.

Комшић напустио састанак

Лидер ДФ-а Жељко Комшић напустио је састанак након пола сата, истакавши да више неће учествовати у даљим разговорима о овој теми, јер је СДА пристала на одређен уступке ХДЗ-у.

- Нисмо могли доћи до договора. СДА је пристала да у Влади ФБиХ има шест министара и премијера, да ХДЗ-у припадне шест министардтава, а ДФ-у четири, што је за нас неприхватљиво. ДФ је направио довољно уступака код Савјета министара БиХ. На овај начин не би се поштовао изборни резултат који је остварио ДФ, рекао Комшић новинарима након што је напусти састанак.

Комшић је истакао да ће ДФ подржати формирање "мањинске владе" само из разлога да би се дошло до формирања Владе ФБиХ.

Он је истакао да ће ДФ остати дио власти у Савјету министара БиХ, али да ће се "уколико кажу да ДФ смета у Савјету министара, повући".