latinica  ћирилица
01/03/2015 |  15:50 | Аутор: РТРС

Фоча: За Спасилачки клуб "Волф" нема препрека! (ВИДЕО)

На међународни дан Цивилне заштите доносимо вам причу о Спасилачком клубу „Волф“ из Фоче. За нешто више од осам година постојања овај клуб учествовао је широм Српске, Федерације БиХ и Црне Горе у стотинама акција спасавања људи и имовине у поплавама, сњежном невремену, али и осталим неприликама.

Иако су невладина организација, често имају вјежбе и припреме. У свој добротворни дневник исписују и помоћ старим и изнемоглим. 

У прошлој години одазивали су се на позиве за помоћ од Зенице, Добоја, Брчког, Гацка, Вишеграда до сусједне Црнe Горe. Спасавали су животе од поплава, изгубљене у планинским врлетима и дивљалим планинским ријекама и настрадале у саобраћајним незгодама.

- Стижемо једноставно свуда, вјежбамо, повезани смо са свим службама у региону тако да често идемо на испомоћ, рекао  Ненад Иконић предсједник Спасилачког клуба „Волф“ Фоча.

Ненад и Душко петнаест година су уложили да би екипа „фочанских вукова“ спремно могла да интервенише и спасава,али и да се одупре свим препрекама на које наилазе. Тако је било и прије три године када су из снијегом окованог фочанског села Шадићи спасили старог и од болести изнемоглог мјештанина.

Стално вјежбање и одржавање кондиције, усавршавање на међународним тренинзима – резултирали су да се из свих акција враћају као побједници. Одлично осмишљена стратегија, искуство и процјена појединца, групу чини успјешном.

- Првенствено се ради на личној безбједности ,јер нема вајде радити било какву акцију ако ти лично као спасилац ниси сигуран и да угрозиш људе који су са тобом. Значи првенствено мора добра процјена да се уради, истакао је Душко Ђурић, члан Спасилачког клуба „Волф“ Фоча

"Фочански вукови" распоређени у тимове за подводно деминирање, спасавање на води и под водом и у планинама, спело спасавање носиоци су престижних међународних сертификата и бројних признања међу којима су - Медаља заслуга за народ додијељена од предсједника Српске и Орден витеза Међународне организације за цивилну заштиту.