latinica  ћирилица
01/03/2015 |  14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Сокуров: Поносан сам на српске колеге

Руски редитељ Александар Сокуров примио је данас Златни печат Југословенске кинотеке, нагласивши да је поносан на рад својих српских колега.
"Златни печат" за руског редитеља Сурокова   (Фото: Данило Петернек) - Фото: ТАНЈУГ
"Златни печат" за руског редитеља Сурокова (Фото: Данило Петернек)Фото: ТАНЈУГ

Награда Златни печат уручена је прослављеном руском редитељу у новом здању Југословенске кинотеке у Београду.

Највеће признање те институције 31. добитнику уручио је директор Кинотеке Радослав Зеленовић. Он је изразио задовољство пошто је Сокуров прије свечаности обишао ново здање и погледао актуелне поставке.

Зеленовић је подсјетио да су међу добитницима признања за укупан допринос седмој умјетности, установљеном поводом стогодишњице филма 1995. године, Ђузепе де Сантис, Јиржи Менцел, Никита Михалков, Вим Вендерс, Лук Бесон, Жерар Депардје, Рејф Фајнс и други, напоменувши, да су сви лауреати морали да посјете Југословенски кинотеку.

Сокуров је изразио задовољство што Србија има музеј као што је Југословенска кинотека, коју по његовим ријечима, немају ни Москва, ни Санкт Петербург. Он је додао, да воде борбу како би основали и отворили Музеј кинотеке у Санкт Петербургу, али да неће бити раскошан као овај у Србији.

Редитељ је напоменуо да би млади људи требало да буду захвални што имају институцију као што је Југословенска кинотека, као и да буду свкесни да је то резултат велике борбе и залагања.

Сокуров се уписао у књигу утисака Кинотеке и присутнима је прочитао поруку. "Одушевљен сам ониме што сам видио и поносим се својим српским колегама", записао је он.

Руски редитељ је почасни гост 43. Феста, на којем је примио и новоустановљену награду Београдски побједник за изузетан допринос филмској умјетности.

У оквиру Феста биће приказана ретроспектива његових филмова, укључујући "Фауста" за који је 2011. добио Златног лава у Венецији.