latinica  ћирилица
01/03/2015 |  14:05 | Аутор: Агенције

Москва- Марш у сјећање на Немцова

У центру Москве почео је скуп у част опозиционара Бориса Немцова, убијеног недалеко од Кремља у петак увече.
Москва: Протести због убиства Немцова - Фото: Beta/AP
Москва: Протести због убиства НемцоваФото: Beta/AP

Окупљање је почело око станице метроа Китај город, а планирана је шетња поред Москворецког моста, гдје је Немцов убијен. На улицама су људи са транспарентима, на којима се могу видети разни слогани.

Франс прес преноси да се на улицама Москве налази око 10.000 људи, иако се раније тврдило да ће на скупу учествовати и више од 50.000 људи.

Многи носе руске заставе са црним флором, цвијеће и портрете Немцова. Колона је дуга неколико стотина метара, а марш протиче у тишини, без извикивања слогана. Учесници носе и плакате са натписима "Борио се за слободну Русију".

Неколико хиљада полицајаца затворило је кретање возилима у неколико улица у центру Москве, због марша који је почео у 15.00 часова по московском времену.

Шетња у знак сјећања на Немцова одржана је и у Санкт Петербургу гдје се окупило најмање 6.000 људи.

Људи који су дошли да одају почаст Немцову окупили су се на метро станици Горковскаја одакле су прошетали до Марсовог поља гдје се одржава комеморација, преноси АФП.

Опозиција је за данас планирала опозициони протест против економске политике Кремља, али га је отказала због убиства Бориса Немцова, једног од организатора тог протеста.

Умјесто тог протеста, са градским властима усаглашена је посмртна шетња.