latinica  ћирилица
28/02/2015 |  09:33 | Аутор: СРНА

Савановић: За Србе 1. март никада неће бити празник

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Миленко Савановић, рекао је да Срби у БиХ никада неће обиљежавати 1. март као празник, јер овај датум доживљавају као симбол прегласавања и некажњеног злочина у центру Сарајева, када је убијен српски сват Никола Гардовић.
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

- Први март је био увертира у грађански рат и крвопролиће и увјерен сам да није добро за било кога у БиХ да слави овај датум и подсјећа српски народ на старе ране - рекао је министар.

Савановић је нагласио да је током Одбрамбено-отаџбинског рата српски народ поднио огромну жртву за слободу, те да су бројни злочини над Србима и дан данас остали без казне како за починиоце, тако и њихове наредбодавце.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У ФБиХ се тај дан обиљежава као "дан независности", док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.