latinica  ћирилица
28/02/2015 |  07:33 | Аутор: Б92

Формула 1: Шпанска возачица тестира Лотус

Лотус екипа Формуле 1 ангажовала је Кармен Ђорди на мјесту развојног возача, а британски тим објавио је да ће она тестирати болид за ову сезону током 2015. године.

Вијест да је Лотус ангажовао Ђорду изазвала је подијељена мишљења у свету Формуле 1, посебно због чињенице да она нема завидне резултате иза себе.

Шпанска возачица се у посљедње три године такмичила у ГП3 серији, а ниједном није била боље пласирана од 13. позиције. Медији су се посебно освртали на њен изглед, наводећи да више личи на манекенку, него на некога ко би могао да се нађе у болиду Формуле 1.

Међутим, из Лотуса су поручили да ће 26-годишња Ђорда провести доста времена у симулатору и да ће добити прилику за воланом модела Е23 касније током године.

"Тркам се од своје десете године и мој сан још од дјетињства је да се нађем у болиду Формуле 1. Радићу вриједно да бих напредовала као возач, али и да бих помогла тиму да развије болид, што је фантастична прилика. Знам да је ово само почетак и највећи изазов пред којим сам се нашла, али бити дио тима који има толико богату историју је права част", рекла је Ђорда.

Ђорда ће тако постати друга жена у Формули 1, уз Сузи Волф, која је већ неколико година тест возач Вилијамса. Интервју са Волфовом можете да прочитате на нашем сајту.

Током овогодишњег шампионата Формуле 1 боје Лотуса браниће Роман Грожан и Пастор Малдонадо, док је улога тест возача повјерена Џолиону Палмеру.

Нова сезона Формуле 1 стартује Великом наградом Аустралије 15. марта.