latinica  ћирилица
27/02/2015 |  12:40 | Аутор: Агенције

Ирачким мањинама пријети истребљење

Милитанти "Исламске државе" покушавају да истријебе ирачке мањинске заједнице из великих дијелова земље, упозоравају организације за људска права.
Екстремисти у Ираку - Фото: АП
Екстремисти у ИракуФото: АП

У извјештају више организација, укључујући Институт за међународно право и људска права, указује се на масовна погубљења, присиљавање на прелазак на ислам, силовања и друга кршења људских права којима су изложене мањине.

У извјештају се наводи да су та кривична дјела у рангу ратних злочина, а у неким случајевима и геноцида.

"Истраживање које је урађено за овај извјештај показује веома јасно да је 'Исламска држава' починила ратне злочине против човјечности, па чак и геноцид", рекла је Алисон Смит из организације "Нема мира без пра".

Ирачке мањине суочавају се са "пријетњом по своју егзистенцију", саопштио је Институт.

У извјештају, који се фокусирао на ирачке хришћане, народе Какаи, Шабак, Туркмене и Јазиде, описана су страдања мањина након пада Мосула у руке исламиста у јуну 2014. године, што је био кључни тренутак у успону ове групе.

Хришћанима је тада речено да напусте Мосул или се суочавају са егзекуцијом.

Најмање 160 припадника народа Шабак је убијено, други су протјерани, а њихова имовина је опљачкана, што их је претворило у "просјаке", наводи се у извјештају.

"Широм земље мањине се суочавају са систематском стратегијом протјеривања", наводи се у извјештају, у коме се говори и о патњама Јазида, које су милитанти користили као људски штит.

Извјештај садржи и различите приједлоге, укључујући додатну помоћ за расељена лица, процесуирање злочина пред Међународним кривичним судом и планирање за период након владавине "Исламске државе", наводи Би-Би-Си.

Извјештај је објављен након што су исламисти отели више од 200 хришћана на сјевероистоку Сирије.