latinica  ћирилица
26/02/2015 |  22:37 | Аутор: БЕТА

Дачић: Идемо у ЕУ, Русија није опредјељење (ВИДЕО)

Србија тежи Европској унији и традиционални пријатељски односи са Русијом "апсолутно немају везе са стратешким опредјељењем Србије", рекао је Ивица Дачић.

Министра спољних послова Србије је то саопштио државном секретару САД Џону Керију У Вашингтону.

"Указао сам му на чињеницу да идемо у ЕУ, али и да наши традиционални пријатељски односи с Русијом апсолутно немају везе са стратешким опредјељењем наше земље, а то је да желимо да будемо чланица ЕУ, као и да то опредјељење ничим није доведено у питање нити, пак, постоје било какви притисци Русије са те стране", рекао је Дачић, а преноси у саопштењу Министарство спољних послова Србије.

Кери је рекао да му је познато да је позиција Србије веома различита од позиције неких других земаља и да ће САД наставити сарадњу са Србијом. Он је дао подршку политици Владе Србије, реформама и самим тим указао да САД желе добре односе са Србијом, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Дачић изнио чврсту гаранцију да ће Србија бити објективан и поштен посредник у деескалацији разних криза које постоје на подручју ОЕБС-а.

Он је изразио задовољство због тога што је, у разговору с америчким државним секретаром Џоном Керијем, добио увјеравања да САД пружају пуну подршку српском предсједавању ОЕБС-у.

"Наравно да сви истичу велике проблеме с којима се ОЕБС суочава тренутно, нарочито када је ријеч о кризи у Украјини. Сходно томе, очекивања од Србије су веома велика, али и то је прилика за Србију да истакне и подцрта своју позицију у смислу промијењеног међународног положаја Србије, као и да се покаже као озбиљан партнер на политичкој сцени", рекао је Дачић након сусрета.

"Указао сам и упознао Керија са свим активностима Владе Србије, о европским интеграцијама, о економским реформама, као и да је Србија веома значајан фактор мира и стабилности у региону и да желимо партнерске односе са САД", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије изразио је очекивање да Џон Кери посјетити Србију током засједања Савјета министара ОЕБС-а у децембру у Београду, додаје се у саопштењу МСП-а Србије.

Шеф српске дипломатије, током посјете САД, током које је, у својству предсједавајућег ОЕБС-а, учествовао и састанку Савјета безбједности УН у Њујорку, састао се и с министрима иностраних послова Кине, Русије и Украјине с којима је разговарао и о билатералним односима.