latinica  ћирилица
26/02/2015 |  18:16 | Аутор: РТРС

Европски суд: Официри ЈНА немају право на поврат стана у БиХ

Европски суд за људска права одлучио је да припадници бивше ЈНА немају право на поврат станова, које су до распада бивше Југославије користили на подручју Босне и Херцеговине, уколико су након тога ријешили своје стамбено питање у некој од држава насталих на подручју бивше Југославије.

Ова одлука значи да припадници бивше ЈНА који су имали станарско право или откупљен војни стан у БиХ немају право на поврат тог стана ако им је у Србији или другој држави, бившој републици СФРЈ, признато право на додјелу војног стана или им је одобрен стамбени кредит суфинансиран од државе, без обзира на то да ли им је стан и физички додијељен.

 

Одлука је данас објављена на сајту Европског суда за људска права, а донијело је 3. фебруара Судско вијеће, којим је предсједавао Гвидо Рајмонди.

Суд је одлучио да припадник бивше ЈНА Тихомир Алексић нема право на врћање стана који је до распада бивше СФРЈ користио и откупио у Сарајеву, јер је ријешио стамбено питање у Србији.

Алексић је од власти БиХ тражио да му врате стан који је користио до 1992. године и по тадашњим законима откупио. Подносиоцу тужбе стан још није додијељен у Србији, али Суд је, ипак, утврдио да је његова тужба против БиХ неоснована.

Европски суд је утврдио да у Србији припадници војске још могу добити војни стан у закуп на неодређено вријеме или, у недостатку одговарајућег простора, стамбени кредит суфинансиран од државе.

Подносиоцу тужбе против БиХ власти Србије 25. марта 2011. године признале су право додијеле стана у власништву Министарства одбране.

Из Канцеларије заступника БиХ пред Судом у Стразбуру Монике Мијић наводи се да
"ова одлука значи да припадници бивше ЈНА, који су имали станарско право или откупљен војни стан у БиХ немају право на враћање тог стана ако им је у Србији или другој држави, бившој републици СФРЈ, признато право на додјелу војног стана или им је одобрен стамбени кредит суфинансиран од државе, без обзира на то да ли им је стан и физички додијељен".

"Европски суд пресуду је донио одлучујући по тужби бившег припадника ЈНА који је тражио да му власти БиХ врате стан који је користио до 1992. године и по тадашњим законима откупио од војно-стамбеног фонда бивше државе", саопштено је из Канцеларије.

Предсједник Удружења војних пензионера Републике Српске Милорад Кутлешић рекао је раније Срни да официри бивше ЈНА, односно Војске Републике Српске, још потражују од Федерације БиХ 258 станова, те да у Стразбуру постоји 13 тужби које се још воде у вези са враћањем тих станова.