latinica  ћирилица
26/02/2015 |  16:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Грци за дан вратили 700 милиона евра

Повјерење се враћа у Грчку заједно са банкарским депозитима, након што је Атина успјела да издејствује четворомјесечно продужење програма помоћи.
Грчка, евро - Фото: илустрација
Грчка, евроФото: илустрација

То је изјавио грчки министар финансија Јанис Варуфакис у интервјуу за Блумберг ТВ и навео да је након више недјеља повлачења средстава из банака, само у уторак, дан након одобрења продужетка програма, у грчке банке депоновано 700 милиона евра, преноси Франс прес.

Од почетка децембра, када су заказани избори у Грчкој, из банака у тој земљи повучено је више од 20 милијарди евра, наводи Блумберг.

Дефинитивно продужење програма међународне финансијске помоћи Грчкој, послије позитивне оцјене Еврогрупе, треба да одобре и парламенти земаља чланица Еврозоне, а сутра ће се изјаснити парламент Њемачке.

Дан уочи гласања у доњем дому њемачког парламента, данас су у својеврсном пробном гласању у њемачкој владајућој партији, конзервативци канцеларке Ангеле Меркел великом већином подржали грчки програм реформи и продужење финансијске помоћи тој земљи, пренио је Ројтерс.