latinica  ћирилица
26/02/2015 |  16:24 | Аутор: СРНА

Стратфор: Турска ће повећати своје присуство на Балкану

Америчка организација за геополитичке и стратешке анализе "Стратфор" објавила је нову "Деценијску прогнозу" у којој предвиђа да ће се Русија распарчати и да ће се њеним слабљењем европски утицај кретати ка истоку ка области у којима Турска има историјске интересе.

"Стратфор" предвиђа да Турска усмјерава своју моћ ка сјеверу на комерцијални, политички и, потенцијално, војни начин.

"Пошто се ЕУ распарчава и економије појединих чланица слаби или се неке државе окрећу истоку, Турска ће повећати своје присуство на Балкану, јер је једина преостала сила која то може и учинити", оцјењује "Стратфор".

Међутим, прије него што се то деси, Турска мора да пронаће равнотежу на домаћој политичкој сцени.

"Турска је секуларна и муслиманска држава. Тренутне власти покушавају да премосте тај јаз, али на више начина се удаљавају од секулариста. У наредним годинама појавиће се нека нова Влада. То је трајна пукотина у модерној Турској", наводи се у "Деценијској прогнози".

"Стратфор" сматра да ће, као и у многим земљамама, и у Турској власт проширити своја овлаштења усљед политичке несигурности.

"Уз овај интерни политички сукоб, у наредној деценији, војна, обавјештајна и дипломатска служба требају да еволуирају у обиму и функцији. С тим у вези, у наредној деценији, очекујемо убрзање раста Турске као велике регионалне силе", предвиђа "Стратфор".