latinica  ћирилица
26/02/2015 |  13:47 | Аутор: СРНА

Обиљежена годишњица погибије Трајковског

На Матића брду код Стоца данас је обиљежено 11 година од погибије чланова македонске делегације, предвођене тадашњим предсједником Македоније Борисом Трајковским.

Македонски авион којим је Трајковски са сарадницима путовао на инвестициону конференцију у Мостар пао је у близини села Ротимља, око 15 километара југоисточно од Мостара 26. фебруара 2004. године.

У несрећи су, осим Трајковског, погинули чланови његовог кабинета Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блазевски и Анита Крисхан Лозановска, затим Миле Крстевски из Министарства иностраних послова, припадници обезбјеђења Борис Велинов и Аце Божиновски, те пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

На Матића брду данас је вијенце положила породица Трајковског, представници Главног штаба Војске Македоније, предсједника Македоније, Владе Македоније, Министарства иностраних послова БиХ, Генералштаба Оружаних снага БиХ, града Мостара, ЕУФОР-а и Удружења Македонаца у БиХ.

Ове године годишњица смрти Бориса Трјаковског обиљежена је скромније него раније, а на полагању вијенаца није било виших представника власти, осим руководства града Мостара.

Замјеник министра иностраних послова Македоније Драгана Кипријановска рекла је да ће Трајковски остати упамћен као најсвјетлији моменат у новијој македонској историји.

"Остаће упамћен по скромности, посвећености грађанима и држави, као човјек који је његовао и учио нас да његујемо вриједности које нас обједињују и држе заједно", рекла је Кипријановска.

Она је навела да је Трајковски урадио много за Македонију и био предсједник свих грађана, те да је његовом смрћу изгубила много не само Македонија већ и цијели свијет.

Према њеним ријечима, након смрти Трајковског Македонија је наставила да корача његовим стопама ка демократији и ЕУ.

Кипријановска је рекла да су посљедњом истрагом о паду македонског авиона утврђени пропусти пилота и системски пропусти у комуникацији.