latinica  ћирилица
26/02/2015 |  12:55 | Аутор: Блиц

Шта организација ОИ 2024. значи Берлину?

Берлински предузетници јединствено подржавају идеју о одржавању Олимпијских игара 2024. године у том граду.

Грађевинарство, трговина, угоститељство – колики је економски ефекат Олимпијских игара истраживали су новинари из "Дојче велеа".

Подршка кандидатури Берлина за Олимпијске игре 2024, берлинским предузетницима је вриједна најмање два милиона евра. С толико новца, наиме, они подржавају кампању којом се покушава да се Олимпијске игре 2024. поново доведу у њемачку метрополу на ријеци Шпреји.

Удружења предузетника сматрају да би Олимпијске игре биле огроман подстицај привреди града Берлина, који је уједно има и статус једне од савезних њемачких држава. Подршка берлинских предузетника је преко потребна јер управа града, Берлински Сенат, муку мучи са уздржаношћу Берлинаца када је ријеч о подршци Олимпијским играма 2024.

И док је Хамбург, други њемачки претендент за организацију Олимпијских игара 2014, још увијек уздржан када је ријеч о бројкама, берлински предузетници увелике се разбацују суперлативима. Грађевинарство, угоститељство и трговина очекују највећи дио колача. Већ сада се ради на 30 нових хотела који би требало да буду готови до 2018.

Говори се чак о 650.000 нових радних мјеста која би могла да се отворе захваљујући "олимпијском ефекту", наводи се, између осталог, у анализи "Дојче велеа".