latinica  ћирилица
26/02/2015 |  10:24 | Аутор: CNN

Украјина формирала армију ботова

Рат у Украјини се не води само оружјем, већ и тастатурама, пише CNN. Противници - интернет "тролови", оружје - коментари.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Влада Украјине истиче да се мора борити против пропаганде која се шири из Русије па је тим поводом створена “интернет војска“ и покренут је сајт за волонтере.

“Многи фронтови су отворени против нас и један од кључних је инфромациони фронт“, рекао је украјински министар информисања Јуриј Стец.

“Сада је врijеме да узвратимо Русима на информационом фронту“, истакао је Стец.

Свако се може придружити виртуелној војсци кроз сајт министарства информисања. "Добровољци" након пријаве добијају мејл за различитим задацима - попут надгледања друштвених медија или нападања руских “тролова“ промовисањем Украјине у онлајн дискусијама.

“Војници“ остају анонимни и савјетовано им је да отворе лажне налоге на друштвеним мрежама како би сакрили своје идентитете.

“Рат је стваран, а инфромације о њему су лажне. Кроз овај пројекат надам се да ћемо имати доста волонтера вољних да шире тачне инфромације и разоткре руске лажи“, нагласио је Стец.

Рузија је оптужена да је запослила војску интернет “тролова“ који покушавају да дискусије о сукобу окрену на руску страну постављањем садржаја на друштвеним медијима и коментарисањем на сајтовима западних медија.

Руска влада је негирала такве наводе.

Ипак, оцјене медија су да Русија од самог старта односи побједу у пропагандном рату и да се много боље снашла у кризи и од Кијева, али и од Запада.