latinica  ћирилица
26/02/2015 |  08:47 | Аутор: СРНА

У српском уџбенику Косово није у Србији

Јавно предузеће Завод за уџбенике Србије издао је радну свеску из географије за шести разред основне школе у којој је на свим мапама Косово и Метохија "отцијепљено" од Србије, пише београдски дневник "Блиц".

На мапи која приказује јужну Европу, али и на другим мапама у овом уџбенику чији су аутори Рада Ситарица и Милутин Тадић, Косово и Метохија је уоквирено линијом за обиљежавање границе земаља.

Репортери "Блица" јуче нису успјели да је купе у књижарама Завода за уџбенике јер је свуда распродата још у септембру и најзаступљенија је радна свеска из географије у школама.

Завод за уџбенике не признаје грешку, али, ипак, најављује нове преправљене примјерке.

"Увидом у радну свеску, види се разлика у линијама које представљају државну границу и упола тањој линији која представља покрајинску границу. Међутим, таква, упола тања линија, не постоји када је ријеч о Војводини", рекли су листу у Заводу за уџбенике.

Завод за уџбенике, како наводе, нема намјеру да доводи у питање нејасноћу која се појавила и зато ће повући комплетан до сада одштампан тираж и замијенити га новим примјерцима у којим ће разлика у уцртаним линијама бити очигледнија.

У Министарству просвјете Србије кажу да су свјесни честих грешака у уџбеницима, те да ће новим Нацртом закона о уџбеницима, који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури, бити много већа одговорност на издавачима, а поступак одобравања уџбеника биће транспарентнији.