latinica  ћирилица
17/02/2015 |  08:31 | Аутор: РТРС

Фински суд: Месић је од Патрије примио мито док је био предсједник

Фински суд осудио је два менаџера компаније Патриа због подмићивања приликом продаје оклопних возила Хрватској 2007. објавила је Словеначка агенција СТА.
Стјепан Месић - Фото: ФОНЕТ
Стјепан МесићФото: ФОНЕТ

На по годину и осам мјесеци затвора условне казне и глобу од 297.000 евра осуђени су извршни потпредсједник Патрије Вехилес Хеики Хулконен и представник Патрије за Хрватску Реијо Нитyнен, док је директор продаје Туомас Корпи ослобођен оптужбе.

Судије су одлуку донијели једногласно, рекао је за СТА фински тужилац Јука Рапе.

Према оптужници, Патријини су менаџери преко посредника Ханса Волфганга Ридла и Валтера Волфа добили око 1,6 милиона евра, којима су подмитили тадашњег хрватског предсједника Стјепана Месића те директора творнице "Ђуро Ђаковић" Бартола Јерковића, пише ХРТ.

Месић је више пута оповргао оптужбе

Описује се и сусрет Валтера Волфа с Месићем и бившим премијером Фрањом Грегурићем, након којега је менаџере Патрије обавијестио да је њихова подршка обезбијеђена. Те је оптужбе Стјепан Месић више пута оповргао.

Казна још није правоснажна, а Рапе тврди да је с тиме настала занимљива ситуација јер је ријеч о истим Патријиним менаџерима које је суд недавно, због недостатка доказа, ослободио у случају оптужби за корупцију словеначких функционера, приликом уговарања оклопних возила за словеначку војску. Крајем мјесеца, на жалбу тужилаштва, суд ће о њиховој кривици  поново одлучивати.

Словеначка војска је прије девет година уговорила куповину Патријиних оклопних наоружаних транспортера за 278 милиона евра, а за примање мита од Патрије лани су у Љубљани на затворске казне осуђена три словеначка функционера, међу њима и Јанез Јанша, који је у вријеме куповине возила био премијер.

Словенија од Канаде тражи изручење предузетника Валтера Волфа, који је био другооптужени на словеначком суђењу, али се није одазивао позивима суда. Волф се у словеначкој оптужници сматра посредником у предаји финског мита.

У хрватском случају афере Патриа, ријеч је о уговору из 2007. између Патрије и компаније Ђуро Ђаковић, од 112 милиона евра.