latinica  ћирилица
12/02/2015 |  21:18 | Аутор: Агенције

САД- Хришћанско насљеђе КиМ представљено у Конгресу

На промоцији монографије "Хришћанско насљеђе Косова и Метохије: историјско и духовно средиште српског народа" у америчком Конгресу, учесници су апеловали да се заустави уништавање храмова на Косово.

У америчком Конгресу представљена је монографија "Хришћанско насљеђе Косова и Метохије: историјско и духовно средиште српског народа", проширено и допуњено издање књиге "Задужбине Косова", на енглеском језику, а неколико излагача апеловало је да се заустави уништавање и скрнављење храмова на Косову и да се заштите манастири и цркве, саопштила је вечерас Српска православна црква.

Књига је представљена у библиотеци Конгреса САД у Вашингтону, на свечаности на којој је управник одјељења за Европску књигу, Харис Грант, рекао да је библиотека почаствована што има тако ријетку умјетничку и историјску монографију.

Епископ херцеговачки Атанасије, говорећи о књизи, истакао је да духовно, културно и умјетничко благо Косова и Метохије, 1.400 цркава и манастира и посебно десетине великих светиња од 12. до 14. вијека, спада међу највећа достигнућа хришћанске цивилизације.

Нажалост, умјесто да буду препознати као богатство свјетске баштине, ови православни и српски споменици, изузев неколицине, изложени су демолирању и девастацији, наводи се у саопштењу. Зато је, како се истиче, СПЦ дубоко забринута за судбину српског народа на Косову и његових светиња, од којих је 150 срушених од 1999. до 2003. године и још 35 у погрому 2004. године.

Епископ Атанасије позвао је на скупу, одржаном 10. фебруара, на заштиту основних људских права и вјерских слобода, наводи се у саопштењу у којем је посебно указано на несхватљиво спречавање повратка избјеглих Срба и посјете преосталим светињама и гробљима.

Епископ западноамерички Максим указао је да је књига плод рада више десетина аутора, међу њима и историчара Душана Батаковића, директора Балканолошког института САНУ.

Пензионисани професор Националног универзитета за безбједност и бивши помоћни директор за Балкан Стивен Мајер је указао на различите политичке аспекте косовског питања и подсјетио на неопходност много опрезнијег и истанчанијег приступа угроженом српском насљеђу на Косову и Метохији.

Књига у тврдом повезу на 1.008 страница, илустрована је са више од 900 колорних репродукција свих важнијих историјских личности, градова, манастира, цркава, фресака, икона и умјетничких дјела, а посебно је презентована српска баштина под заштитом УНЕСКО.

Монографија садржи и текстове историчара, теолога, публициста, умјетник, као и и преводе историјских докумената и повеља.

Књига ће бити представљена и у Бостону, Њујорку, Чикагу, Финиксу, Лос Анђелесу и Сан Франциску.