latinica  ћирилица
07/02/2015 |  08:11 | Аутор: СРНА

Светосавски бал у Бијељини

Под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома, у Бијељини ће данас бити одржан Светосавски бал, који представља централну прославу празника Светог Саве на нивоу Српске.

Овогодишњи Светосавски бал одржава се у знак сјећања на 200 година од Другог српског устанка, а, према ријечима предсједника Организационог одбора ове манифестације свештеника Мирана Гавриловића, очекује се долазак око 400 званица.

- Светосавски бал је традиционална манифестација која у духу нашег народа означава круну светосавских свечаности, у славу и част нашег родоначелника - Светог Оца Саве. Радује нас што је у српском народу обновљена традиција одржавања Светосавског бала, јер је ово прелијепа манифестација која чува и његује племените идеале српске културе и стваралаштва", рекао је Гавриловић.

Светосавску бесједу говориће глумац Тихомир Станић, а у умјетничком дијелу програма, у трајању од 70 минута, наступиће и Јелена Томашевић, Василиса, "Васил Хаџиманов бенд", Народно позориште Републике Српске, Централно културно-умјетничко друштво младих "Веселин Маслеша", Хор "Србадија" и други.

Главни организатор свечаности је Светосавска омладинска заједница Епархије зворничко-тузланске.

Гавриловић, који је и координатор СОЗ-а, рекао је да ће Светосавски бал емитовати уживо Радио-телевизија Републике Српске, медијски покровитељ.

Ово је четврти Светосавски бал од када је обновљена традиција одржавања ове манифестације у Бијељини.

Свечаност, која се традиционално одржава у свечаној дворани "Москва", у оквиру комплекса Етно-село "Станишићи" у Бијељини, почеће у 20.00 часова.