latinica  ћирилица
04/02/2015 |  13:35 | Аутор: Агенције

Дуновић добио сагласност за кандидатуру за потпредсједника ФБиХ

Делегати Срби из Дома народа ФБиХ који су чланови СДП БиХ, дали су сагласност за кандидатуру Милана Дуновића из Демократске фронте за потпредсједника Федерације БиХ из реда српског народа.

То је након данашњег састанка ових СДП-ових делегата с кандидатом Дуновићем изјавио  предсједавајући српског делегатског клуба, СДП-ов кадар Славиша Шућур.

Потписи сагласности СДП-ових чланова с Дуновићевом кандидатуром у складу су са ставовима Главног одбора те странке, чија је сједница одржана у међувремену, а гласе да кандидат треба да има одговоран однос према држави БиХ, што је с Дуновићем случај по мишљењу ових делегата.

Листа за предсједника и потпредсједника Федерације БиХ упућена је одговарајућој парламентарној служби, а слиједи потврђивање од Централне изборне комисије . Потом би требало да истекне рок од 48 сати за евентуалне жалбе на ЦИК-ово рјешење, истиче Славиша Шућур.

По његовим ријечима, након тога се Представнички дом Федералног парламента изјашњава о листи, а онда и Дом народа. Уколико у овом другом дому не буде већинске подршке делегата из сваког од клубова конститутивних народа, листа се може вратити поновно Представничком дому на самостално одлучивање, и то на новој сједници, објаснио је он.

Предсједник и двоје потпредсједника Федерације БиХ бирају се из три конститутивна народа у БиХ, српског,  хрватског и бошњачког.

Кандидат за предсједника је Маринко Чавара, Хрват по националности, члан Хрватске демократсјке заједнице БиХ, за потпредсједницу из реда бошњачког народа Мелика Махмутбеговић, кадар Странке демократске акције, док је Милан Дуновић, Србин, кандидат за другог допредсједавајућег.