latinica  ћирилица
30/01/2015 |  19:41 | Аутор: СРНА

Спашено више стотина дјеце из ропства

Индијска полиција спасила је више стотина дјеце из ропства током вишедневних рација у граду Хајдерабаду, изјавио је вишерангирани полицијски званичник В. Сатјанарајана.

Према његовим ријечима, полиција је током рација пронашла 120-оро дјеце, од којих су нека била болесна, неухрањена и трауматизована.

"Дјеца су имала хронична кожна обољења и била су неухрањена. Била су под јаким стресом и видно су дрхтала", каже Сатјанарајана, преноси агенција "Франс прес".

Он је истакао да су дјеца држана у страћарама без вентилације и изложена штетним гасовима.

Дјеца су се пожалила да су приморавана да раде по 16 часова без паузе и да им је прећено насиљем и ускраћивањем оброка ако се побуне.

Велики број дјеце пребачен је прошле године из сиромашне индијске државе Бихар након што су их родитељи продали кријумчарима за износе између 80 и 160 долара.

Полиција је прошле седмице покренула бројне рације на бројне радионице скривене у уским уличицама након дојаве од активиста за заштиту права дјеце и полицијских доушника.

Сатјанарајана је нагласио да је око 220 дјеце спашено прошле седмице, када је полиција упала у сличне радионице у јужном дијелу града.

Он је додао да је ухапшен 31 кријумчар и да су оптужени за дјечије робовласништво.