latinica  ћирилица
30/01/2015 |  19:26 | Аутор: СРНА

Загреб- Тужилаштво тражи истражни притвор Главашу

Загребачко жупанијско државно тужилаштво затражило је од суда да одреди истражни притвор Бранимиру Главашу јер је на снази пресуда којом је због ратног злочина у Осијеку неправоснажно осуђен на затворску казну дужу од пет година.

Тужилаштво од загребачког Жупанијског суда тражи да се Главашу истражни притвор одреди и због опасности од бјегства. Овај захтјев је услиједио након што је ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда повукло потјерницу за Главашем и одбило приједлог да му се укине истражни притвор, уз појашњење да је рјешење којим је "притворен" по сили закона престало постојати чим је почео издржавати затворску казну.

Потјерницу за Главашем загребачки суд расписао је 16. јануара, након што је Уставни суд укинуо правоснажну пресуду на осам година, на основу које је служио казну у БиХ због ратног злочина у Осијеку 1991. године у случајевима "Селотејп" и "Гаража".

Након укидања правоснажне пресуде, на снази је неправоснажна пресуда којом је био осуђен на десетогодишњу казну затвора. Према Закону о казненом поступку, истражни притвор се одређује на основу пресуде којом је изречена казна затвора од пет или више година.

Хрватски медији наводе да за сада није познато када ће загребачки Жупанијски суд одлучивати о захтјеву тужилаштва, а Главашев адвокат Дражен Матијевић очекује да би се то могло догодити почетком идуће седмице. Он сматра да се Главашу не може одредити истражни притвор јер је вријеме које је до сада провео у истражном притвору и затвору дуже од пет година, док истражни притвор с продужењима у његовом случају може трајати најдуже четири године.

Уколико Жупанијски суд одреди Главашу истражни притвор, мора му бити достављено рјешење и онда мора бити ухапшен, а као крајња мјера у случају недоступности слиједи расписивање потјернице.