latinica  ћирилица
30/01/2015 |  17:48 | Аутор: Агенције

Четврти Фестивал науке у Српској

Већ четири године кроз демонстрације, експерименте и предавања Фестивал науке, у организацији Министарства науке и технологије РС, помаже посјетиоцима да у себи открију потенцијал за бављење научно-истраживачким радом.

Фестивал науке је први пут у Српску довео хуманоидног робота Нао, планетаријум, омогућио пет минута разговора с научником и одшкринуо врата новог универзума у којем постаје јасно по којим принципима функционише свијет око нас.

Од 2011. године, када је први пут одржан фестивал, о њему су извјештавали сви медији у Српској, а неколико хиљада посјетилаца уживало је у представама десетина излагача.

Међу њима су главну ријеч водили предавачи и студенти са факултета два јавна универзитета из Републике Српске, али и са приватних факултета, средњих и основних школа, те научне установе као што је Центар за промоцију науке из Београда (ЦПН). Захваљујући планетаријуму ЦПН-а, који је у највећем граду Српске гостовао два пута, неколико хиљада бањалучких основаца је откривало тајне небеских тијела, сазвијежђа, васионе...