latinica  ћирилица
30/01/2015 |  17:31 | Аутор: Агенције

Сњежно невријеме у Словенији и на Дурмитору

Обилне сњежне падавине погодиле су центрлне и сјеверне предјеле Словеније и изазвале проблеме у саобраћају, због чега је забиљежен повећан број саобраћајних незгода, као и кашњење аутобуса, а отежан је и саобраћај преко аеродрома Брник.

До сада је нападало од 10 до 40 цантиметара снијега, а привремени престанак падавина очекује се вечерас.

Због оштећења која је снијег изазвао на електричној мрежи без стује је остало 1.200 потрошача.

Очекује се да ће снијег падати и наредних дана, а метереолози најављују даљи пад температура, тако да би сљедеће седмице у хладним ноћима могло да буде и до минус 10 степени Целзијусових. Очекује се да ће ово захлађење дуже потрајати.

Незапамћена мећава на Дурмитору

Планину Дурмитор захватила је незапамћена мећава, а сва дурмиторска села су завијана, док је више стотина становника на том подручју остало без струје. Висина снега у Жабљаку је 42 центиметра, а сметови прелазе висину од једног метра.

Снијег и вјетар јачине и до 90 километара на сат прекинули су саобраћај на путу од Жабљака према Шавнику преко Језерске висоравни. Медији преносе, да нема завијаних возила, али да су формиране колоне, јер полиција не дозвољава кретање. Лоши временски услови захтијевају од свих максималну опрезност у саобраћају и употребу зимске опреме, наводе надлежни.

Видљивост је смањена и нема могућности да се пут одржи проходним, навели су у служби одржавања. Други прилазни пут Жабљаку од Пљеваља и Мојковца је проходан.

Велико невријеме са јаким јужним вјетром и кишом, захватило је Црногорско приморје, али није изазвало веће проблеме.

Иако је издат црвени метео аларм, невријеме на херцегновској ривијери није проузроковало веће штете. Валови у заливу достизали су висину од 5 метара, а на отвореном и до 6 метара. Метеоролози за вечерас најављују обилније падавине.

Упркос јаким ударима југа, саобраћај на аеродрому Тиват одвијао се нормално.

Морски таласи повремено су се преливали преко Јадранске магистрале на Опатову, док је обални пут кроз Доњу Ластву био потпуно поплављен морем у којем је остало и неколико аутомобила паркираних на мјесној риви.