latinica  ћирилица
30/01/2015 |  16:25 | Аутор: СРНА

Забрањене посјете у болницама због епидемије морбила

Главни републички здравствени инспектор забранио је рјешењем посјете болесницима у болницама и осталим стационарним здравственим установама, након што је у 14 општина Републике Српске проглашена епидемија морбила.

Институт за јавно здравство Републке Српске препоручио је Инспекторату забрану посјета, с обзиром да су од морбила обољела 1.982 лица, да је пријављено 9.008 случајева сличних грипу, те да су регистрована 27.644 случаја акутних респираторних инфекција, као и да је ријеч о лако преносивим болестима које се шире капљичним путем.

Забрана ступа на снагу објављивањем рјешења јавним саопштењем путем средстава јавног информисања и остаје на снази док траје епидемија морбила и повећано оболијевање од грипа и других акутних респираторних болести, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

За провођење забране посјета одговорни су директори здравствених установа, док ће надзор над провођењем мјера из рјешења, обављати републички здравствени инспектори.

О престанку забране посјета одлучиће се на основу мишљења Института за јавно здравство, о чему ће здравствене установе и јавност бити благовремено обавијештени.

УБКЦ Бањалука: Забрана посјета на појединим клиникама

Универзитетска болница Клинички центар /УБКЦ/ Бањалука саопштила је да су од данас, због епидемије морбила, забрањене посјете пацијентима у појединим организационим јединицама ове здравствене установе.

Посјета се забрањује у клиникама за дјечије болести, за дјечију хирургију, за онкологију, за унутрашње болести - Одјељење хематологије, за инфективне болести и на одјељењима интензивне његе свих клиника УБКЦ Бањалука.

Из ове здравствене установе напомињу да је забрана донесена на основу на рјешења главног републичког здравственог инспектора, те да је на снази одлука Института за јавно здравство Републике Српске о проглашењу епидемије морбила на подручју града Бањалука.

У саопштењу је упућена молба грађани који планирају да посјете хоспитализоване пацијенте у овим организационим јединицама да испоштују одлуку, како би се смањила изложеност пацијената, као и посјетилаца, присутној инфекцији морбилима.

О престанку забране посјете јавност ће бити благовремено обавијештена, напомиње се у саопштењу.