latinica  ћирилица
30/01/2015 |  16:08 | Аутор: СРНА

У школама у Петрову и Какмужу вода није за пиће

Узорци воде који су узети из водоводних мрежа у основним школама "Свети Сава" у Какмужу и "Вук Караџић" у Петрову, након анализе, оцијењени су као хигијенски неисправни због повећаног садржаја резидуалног хлора усљед појачаног хлорисања воде, потврдио је Инспекторат Републике Српске.
Петрово - Фото: nezavisne novine
ПетровоФото: nezavisne novine

Из Инспектората наводе да ће с тим у вези бити проведено додатно испитивање количине резидуалног хлора, а забрана употребе воде за пиће остаје на снази све док се хлор у водоводној мрежи не стабилизује.

Републичка инспекција за храну је у оквиру праћења здравствене исправности воде за пиће на подручју општина Петрово, 20. јануара, извршила ново узорковање воде из водоводних система на више различитих тачака у дистрибутивној мрежи и извориштима.

Лабораторијским анализима испитивани су и садржај амонијака, нитрита, нитрата, мангана, арсена, живе и олова, као и други параметри прописани Правилником о здравственој исправности воде за пиће.

Из Инспектората истичу да су на подручју општине Петрово узорци који су узети на изворишту Калуђерица, Јама и Волујак, након извршених анализа у Институту за јавно здравство Републике Српске, оцијењени као исправни, јер је утврђено да су испитивани параметри у границама референтних вриједности прописаних Правилником.

У исто вријеме на подручју општине Добој у МЗ Сухо Поље узети су узорци са три индивидуална изворишта: у домаћинству са бунаром за властиту употребу у Сухом Пољу, на јавној чесми Палачак у Сухом Пољу и у ОШ "Петар Петровић Његош", подручна једница Сухо Поље.

Лабораторијским анализама узорци воде су оцијењени као исправни у погледу садржаја тешких метала.

Међутим, за локални водовод Сухо Поље забрана употребе воде за пиће остаје и даље на снази, због повећаног садржаја тешких метала, што је утврђено у претходном испитивању, наводе из Инспектората.