latinica  ћирилица
30/01/2015 |  12:40 | Аутор: Агенције

Одбојка: Србија домаћин Свјетског школског првенства 2016.

Србија ће 2016. године бити домаћин Свјетског школског првенства у одбојци, највеће глобалне манифестације у школском спорту, на којој ће се такмичити 64 екипе из 32 земље.

Учествоваће 768 ученика средњих школа и биће одиграно 448 утакмица у 12 београдских спортских сала - саопштило је Министарство омладине и спорта Србије.

Генерални секретар Међународне федерације за школски спорт Јан Каплан, који је поводом тога посјетио Србију да би се увјерио у добар ток припрема за такмичење, изразио је задовољство због тога што је Србија домаћин овог такмичења, јер је спортска земља и земља одбојке.

"Ово је амбициозан пројекат, одбојкашко такмичење је наш највећи догађај.

Из свега што смо видјели, сигурни смо да ће првенство бити организовано на највишем нивоу", рекао је Каплан, који је са представницима Министарства омладине и спорта Србије разговарао о организационим детаљима предстојећег шампионата.

Шеф кабинета министра омладине и спорта Уна Павловић изразила је увјерење да ће Савез за школски спорт, као организатор, добро одговорити на изазов који има пред собом, док ће ресорно министарство пружити сву подршку.

"Развој школског спорта је један од приоритета у раду Министарства омладине и спорта, јер доприноси развоју добрих навика и здравих стилова живота код дјеце, која данас, нажалост, више времена проводе у кући, него у рекреацији", навела је она.

Предсједник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић поручио је да је предстојеће такмичење прилика да се Србија још једном докаже као добар домаћин великих међународних такмичења, и да је то "и велики догађај и шанса".

"Током организације трудићемо се да обухватимо што више младих, не само оних који тренирају одбојку, већ ћемо дјеци дати шансу да се и као волонтери, водичи, и кроз друге фунцкије у такмичењу, упознају о предностима које носи бављење спортом", рекао је Танасковић.