latinica  ћирилица
30/01/2015 |  08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Табаковић: Рјешење за "швајцарце" мора бити добро одмјерено

Рјешење за кредите грађана у швајцарским францима мора бити добро одмјерено и без исхитрених потеза, јер свако наметнуто рјешење, које би значило насилно преливање цјелокупних трошкова појединачних одлука на државу или банке, истовремено би значило и стварање правне несигурности и нарушавање финансијске стабилности, изјавила је данас Тањугу гувернер НБС Јоргованка Табаковић.
Јоргованка Табаковић - Фото: ТАНЈУГ
Јоргованка ТабаковићФото: ТАНЈУГ

У инсистирањима да Народна банка по сваку цијену понуди рјешење које ће олакшати положај дужника у швајцарским францима, често се у јавности пласира теза да НБС брани интересе банака а не грађана, примјетила је Табаковић.

"Због тога морам да подсјетим на то кога НБС штити када ради свој посао, а то је очување стабилности банкарског сектора и финансијског система у цјелини. Штити најприје грађане, који су своја средства повјерили тим банкама, као и привреду која држи депозите у тим истим банкама", предочила је гувернер НБС.

У банкама, како је казала, нису само кредити у швајцарским францима, већ и штедња грађана која износи 8,4 милијарде евра, која се тамо налази управо због повјерења грађана у банке и у то да НБС као регулатор, својим надзором и мјерама које доноси, обезбјеђује стабилност банкарског сектора.

"Штедња и депозити привреде представљају убједљиво највећи износ средстава за пласмане банака, већи и од кредита које су банке узеле у иностранству", навела је Табаковић и указала да НБС не "штити интересе банака као неких имагинарних финансијских институција, већ је по закону обавезна да штити прије свега сигурност депозита положених у те банке, што она и чини".

Очувањем стабилности банкарског сектора, НБС штити и државу од потенцијалних обавеза, и посљедично, на тај начин, и све грађане као пореске обвезнике, објаснила је гувернер српске централне банке.

"Када кажем да рјешење за кредите грађана у швајцарским францима мора бити добро одмјерено и без исхитрених потеза, имам у виду још једну важну ствар: свако наметнуто рјешење које би значило насилно преливање целокупних трошкова појединачних одлука на државу или банке, истовремено би значило и стварање правне несигурности и по том основу нарушавање финансијске стабилности".

У том случају, како је упозорила Табаковић, могли бисмо да рачунамо на негативно расположење страних инвеститора према улагањима у Србију у приликама када су нам управо инвестиције неопходне за економски раст, развој и даље спровођење реформи.