latinica  ћирилица
29/01/2015 |  18:14 | Аутор: AFP

Њемачка привреда у минус послије пет година

Инфлација у Њемачкој, највећој европској привреди, у јануару је зашла у негативну зону први пут у посљедњих пет година, што је посљедица нижих цијена енергије.

Инфлација у Њемачкој је у јануару била минус 0,3 одсто у поређењу са јануаром прошле године, објавила је њемачка канцеларија за статистику Дестатис у прелиминарним подацима. Франс прес подсјећа да је у децембру инфлација у Њемачкој пала на 0,2 одсто, на најнижи ниво за посљедњих пет година.

Према хармонизованом индексу потрошачких цијена, који као мјерило инфлације користи Европска централна банка, раст потрошачких цијена у Њемачкој је у јануару на годишњем нивоу био чак и нижи, односно минус 0,5 одсто, што је знатно испод зацртаног циља ЕЦБ-а од нешто испод два одсто.

Ниже цијене енергије и хране су у посљедњих неколико мјесеци извршиле притисак на њемачку инфлацију, а посљедњи пут када је инфлација у тој земљи зашла у негативну зону било је у децембру 2009. гдоине.

Најновији подаци о дефлацији су добра вијест за потрошаче, али лоша вијест за ЕЦБ која је прошле недјеље лансирала програм откупа државних обвезница вриједан билион евра како би се ухватила у коштац са дефлацијом и стагнацијом у привреди еврозоне, примјећују аналитичари.