latinica  ћирилица
28/01/2015 |  21:24 | Аутор: СРНА

Лукач: МУП организационо и кадровски мора да изврши корјениту промјену

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организационо и кадровски мора да изврши корјениту промјену и то ће бити учињено гдје год то буде потребно, изјавио је министар унутрашњих послова Драган Лукач.
Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске - Фото: РТРС
Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике СрпскеФото: РТРС

Лукач је рекао да МУП, као важно министарство у Влади Републике Српске, мора у својим редовима да нађе кадрове који могу да носе тежину овог времена и послова који су врло специфични и битни за опстанак Републике Српске и за њено даље јачање и напредовање.

Одговарајући на питање о промјени на челу Специјалне јединице полиције Републике Српске, он је за "Независне новине" рекао да је та јединица јако битан сегмент МУП-а и да мора веома добро функционисати.

"У организационом смислу она мора бити јака, са стручним знањем и људима који знају шта је специјална јединица и шта су дејства која могу да произведу њихови послови. Она је прва и ударна снага МУП-а", рекао је Лукач.

Он је навео да организационо МУП Републике Српске мора да изврши корјениту промјену. "У том смислу смо почели да предузимамо прве кораке", додао је Лукач.

Прњема његовим ријечима, МУП мора бити такав да може да одговори свим изазовима које носи предстојеће вријеме, а које није нимало лако, и то у смислу одбране, на првом мјесту грађана, њихове имовине и безбједности, а у сваком смислу одбране Републике Српске и њених интереса.

Он је рекао да се мора радити на томе да полицајцима буде омогућено да могу да живе од свог рада, да се не баве додатним пословима како би могли да одржавају егзистенцију своје породице.

Одговарајући на питање о случајевима инспектора осумњичених за сарадњу са криминалцима, Лукач је рекао да ће то добити судски епилог.

"Видјећемо шта је истина, да ли су инспектори били ти који су укључени у криминалне активности или им је неко све то вјешто намонтирао, како они тврде. Суд ће на крају донијети пресуду. Надам се да ће та пресуда, каква год она била, бити поука свим полицијским службеницима МУП-а Републике Српске", нагласио је Лукач.

Он је додао да у МУП-у Републике Српске морају бити предузете све мјере да у коријену буду спријечена таква дешавања.

Одговарајући на питање да ли Република Српска има адекватан одговор на потенцијалне терористичке пријетње радикалних исламиста, Лукач је рекао да су многе од разних радикалних група у свијету повезане са радикалним исламистима, што не треба везати са муслиманима као народом или са Бошњацима у БиХ.

"Ми морамо да обратимо пажњу и усмјеримо све наше могућности и ресурсе на спречавање таквих група да направе слична дјела у Републици Српској или уопште у БиХ. Имамо сазнања са терена да такве групе постоје, чак организоване. Радимо на томе да оне буду стављене под контролу да би били спремни да према њима дјелујемо превентивно, а ако затреба, и репресивно", истакао је Лукач.

Он је навео да у случају "Кликс" нема неких посебних новина. "Сматрам да нема потребе потенцирати даље тај случај, а ми стојимо на располагању Тужилаштву и одговорићемо на њихов захтјев у складу са нашим овлаштењима, о том и свим другим питањима", додао је Лукач.

Лукач је рекао да је МУП Републике Српске расвијетлио највећи број убистава која су се десила у Републици Српској и да постоји неколико случајева убистава у протеклом периоду која нису још расвијетљена, али се на њима ради, на неким и интензивно.

"Надам се да ће те активности довести до расвјетљавања тих убистава да би безбједносно окружење у Републици Српској дигли на највиши могући ниво, а и како би сви они који размишљају о томе да одређене проблеме ријеше тако што ће неког физички уклонити схватили да ће на крају бити откривени и приведени правди", нагласио је Лукач.