latinica  ћирилица
28/01/2015 |  17:11 | Аутор: Глас Српске

СИПА истражује аранжмане за одлазак на Мундијал

Агенција за истраге и заштиту у БиХ (СИПА) по налогу Тужилаштва БиХ изузела је документацију из Фудбалског савеза БиХ.

Из СИПА нису могли говорити о детаљима провјера које врше њихови инспектори, али према информацијама истражиоци су заинтересовани за аранжмане Савеза склапане с различитим агенцијама и предузећима у вези са путовањима играча и званичника Савеза на Свјетско фудбалско првенство у Бразилу прошле године. Потпредсједник ФС БиХ Дарко Љубојевић упознат је са акцијом СИПА, али није хтио да коментарише оно што се десило, пише Глас Српске.

"Све што смо имали да кажемо написали смо у саопштењу за јавност. Стигла је анонимна пријава и потпуно подржавамо рад свих истражних органа, јер знамо да је све урађено по прописима. Савез функционише без икаквих аномалија и очигледно је да су неки љубоморни што је тако", рекао је Љубојевић.

Према његовим ријечима, постоји много људи који не желе добро Савезу.

"Неки су увријеђени што за њих нема мјеста у ФС БиХ и на овај начин желе да баце сјенку на све позитивно и добро што смо урадили минулих година. Такође, надају се да ће преко ноћи доћи до мјеста за која мисле да им припадају и вјероватно је анонимна пријава стигла о једног или више оваквих људи", рекао је Љубојевић.

Подсјећамо, ово је трећи пут у посљедњих неколико мјесеци да инспектори СИПА улазе у просторије Савеза како би употпунили истрагу везану за уговоре о пословању и спонзорствима ове фудбалске асоцијације. Истражиоци су посебно заинтересовани за фактуре и уговоре које је Савез склапао са туристичком агенцијом "Центротурс". Сумња се да је ријеч о фактурама за авионске летове или хотелски смјештај које су наводно вишеструко увећаване, а под посебном лупом истражилаца су фактуре које су плаћане за авионске летове репрезентативаца са дестинација на којима играју до мјеста на којима се окупљала репрезентација. Како се сумња те су фактуре најмање двоструко скупље од уобичајених цијена карата. На основу изузете документације покушаће се истражити и истинитост навода о "надуваним" цијенама авионских карата за челнике Савеза, чланове стручног штаба и репрезентативце БиХ, а посебно карте које су куповане за лет из САД, гдје су били на припремама, ка бази репрезентације у Бразилу пред почетак Свјетског првенства.

"Зна се да је послије Бразила поднијето неколико пријава против ФС БиХ од стране незадовољника попут суспендованог члана Извршног одбора Амера Халепа у којима се говори о наводним неправилностима у раду Савеза. Осим СИПА те наводе до сада су провјеравали Кантонални и Федерални МУП, али су добар дио одбацили јер су се показале неутемељеним", рекао је предсједник ФС БиХ Елведин Бегић и истакао да га више брине континуирани притисак на Савез од стране једног новинара Федералне телевизије који је своји коментаром узбуркао страсти.

СИПА је потврдила да је и ранијих година у више наврата поступала по анонимним пријавама, те захтјевима и наредбама Тужилаштва БиХ, које се односе на провјере пословања у ФС БиХ. О свим предузетим мјерама и радњама СИПА је Тужилаштву БиХ и Суду БиХ доставила одговарајуће извјештаје, који су резултирали подизањем оптужница и правоснажним пресудама Суда БиХ.