latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Симпсонови у Аушвицу

Поводом обиљежавања 70-годишњице од ослобађања Аушвица, италијански уметник Алесандро Паломбо направио је неколико цртежа у којима је чланове славне анимиране продице Симпсон смјестио у злогласни логор смрти.

"Морамо да образујемо нове генерације и објаснимо им шта се догодило. Морамо то да урадимо без филтера, изнова и изнова. Само уз сјећање можемо да се боримо против расизма, антисемитизма, хомофобије и свих облика нетолеранције који представљају пријетњу за друштво, слободу и поштовање диверзитета", рекао је Паломбо француском листу Фигаро.

На његовим цртежима, Хомер, Марџ, Барт, Лиса и Меги представљени су у логорашким одијелима, изгладњелог изгледа испод гвоздене капије на којој пише "Рад ослобађа" или пред смрт у гасној комори.

Симпсонови у Аушвицу

Паломбо је, такође, направио и цртеж са Аном Франк која држи натпис на којем пише "Никад више".

Италијански умјетник је познат по цртежима на којима фигурирају познати ликови у необичним ситуацијама како би се скренула пажња јавности на неки друштвени проблем.

Тако је за Међународни дан против насиља над женама, направио серију цртежа са Дизнијевим принцезама приказаним као пребијене жене.