latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:02 | Аутор: БЕТА

СЕ: Европи потребни хумор и сатира

Парламентарна скупштина Савјета Европе саопштила је да Европа мора "наставити да користи хумор и сатиру", без обзира на случај Шарли ебдо.

У резолуцији коју је ПС СЕ усвојила наводи се да је "хитно потребан заједнички, међународни, али специфично европски одговор" на пријетње џихадиста.

Терористички напади у Француској "били су напади на саме вриједности демократије и слободе, а Европа мора показати да се не плаши", поручили су парламентарци.

Савјет Европе наводи да су у складу с пресудом Европског суда за људска права, употреба сатире, па и безочне, као и идеја које могу бити увредљиве, међу којима је критика религије, заштићене као дио слободе изражавања, уз услов, да није ријеч о говору мржње или подстицања на насиље.

Поводом безбједносних мјера као реаговање на нападе, упозорено је да је масовно надзирање "доказано неефикасно у спречавању тероризма", али и да је "опасно по поштовање људских права".

Свака безбједносна реакција мора бити праћења превентивним мјерама у затворима, на друшвеним мрежама, у школама и проблематичним четвртима како би се искоријенили узроци радикализма, наводи ПС СЕ.

Такође се поручује, да се мора заштити секуларизам као начелно одвајања државе и религије.