latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:05 | Аутор: Глас Српске

На једно паркинг мјесто у Бањалуци 16 возила

Град располаже са 3.712 уређених паркинг мјеста, а регистровано је 53.000 возила.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић каже да број слободних паркинг мјеста ни издалека не може задовољити број возних јединица.

- Ситуацију додатно компликује и то што је Бањалука административни центар РС у који се дневно слије најмање 20.000 возила - рекао је Јаћимовић и додао да је свима њима потребно паркинг мјесто.

Он је као примјер навео понедјељак, сриједу и петак, кад се слободно паркинг мјесто у граду не може наћи ни за лијека.

- Дефинитивно, паркинг мјесто код Универзитетске болнице - Клинички центар на Паприковцу је теже наћи него добити седмицу на лоту, због чега возачи неријетко своја возила остављају на тротоару и коловозу. А ништа боља ситуација није ни на паркингу код Поликлинике и Хитне помоћи - рекао је Јаћимовић. Додао је да постоји и проблем са паркирањем у насељу Нова варош, гдје запослени у институцијама РС остављају своја возила, јер не располажу довољним бројем мјеста за паркирање.

Шеф Одсјека за паркинге и гараже Бранимир Папић рекао је да је поред 3.712 паркинг мјеста, којима располаже Градска управа, ове године планирана изградња још 220 нових.

- Изградња још 220 паркинг мјеста планирана је на новим паркинг просторима у улици Меше Селимовића, Николе Пашића и у Равногорској улици у Новој вароши. Град ће тада располагати са укупно 4.000 паркинг мјеста, што ће бити довољно за сва возила - рекао је Папић.

Он је додао да у граду има и других слободних паркинг мјеста, којима они не располажу, али су они у насељу Старчевица и Борик.

- Око 12.000 возила дневно се паркира на градским паркинзима, док на годишњем нивоу и више од два милиона возила - истакао је Папић.