latinica  ћирилица
28/01/2015 |  14:39 | Аутор: Б92

Фиго најавио кандидатуру за предсједника ФИФА

Некадашњи најбољи фудбалер свијета Луис Фиго објавио је да намјерава да се кандидује за предсједника Свјетске фудбалске федерације (ФИФА).
Луис Фиго - Фото: Guliver/Getty Images
Луис ФигоФото: Guliver/Getty Images

Рекордер по броју одиграних утакмица у дресу португалске репрезентације пети је објавио намјеру да буде противкандидат Сепу Блатеру на изборима који ће бити одржани у мају.

Португалац такође тврди да има подшку пет националних савеза које су потребне за кандидатуру до истека рока у четвртак.

Прије Фига, као кандидати су се помињали први човек Фудбалског савеза Холандије Михаел ван Праг, јордански принц Али Бин Ал Хусеин, Жером Шампањ и Давид Жинола. Блатер ће се кандидовати за пети мандат.

"Стало ми је до фудбала и оно што видим по питању угледа ФИФА, не само сада, већ посљедњих година, ми се у опште не свиђа. Ако укуцате ФИФА у било ком претраживачу на Интернету, прва ријеч која вам изађе је: 'скандал', а потом слиједе не толико позитивне ријечи. То је оно што мора прво да се промијени, да се углед ФИФА промијени. Фудбал заслужује боље од овога", рекао је Фиго.

Фиго је такође истакао да је разговарао са великим бројем играча, тренера и предсједника савеза и да су се сви они сложили да нешто мора да се промијени.

"Прошле године сам био на Свјетском првенству у Бразилу, из прве руке сам схватио како навијачи гледају ФИФА и то мора да се промијени. Потребна је промјена на челу организације, а потом и у вођењу, транспарентности и солидарности. Прави је тренутак за то", нагласио је Фиго.

Подсјећамо, Фиго је током богате каријере играо за Спортинг, Барселону, Реал и Интер, а из професионалног фудбала се повукао 2009. године. За репрезентацију Португала одиграо је 127 утакмица и постигао 32 гола.