latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:39 | Аутор: РТРС

Приједор шеста регија Српске (ВИДЕО)

Крупан корак у регионалној политици Приједор је направио десетогодишњом борбом која је коначно уродила плодом. У нацрт Просторног плана Републике Српске, у којем је до сада било пет регија, Приједор је уврштен као шеста регија. С правом, јер град Приједор са око 97.500 становника величине је као регија Источно Сарајево, Вишеград са 101.000 становника и регија Требиње Фоча са 104.000 становника.

Предмет рјешавања регионалне и развојне политике треба бити регионални проблем постојања високе и трајне незапослености, низак доходак, низак ниво квалитета становања, здравља или доступности образовања, доминација једне или двију привредних грана у структури привреде регије, значајан одлив радне снаге или капитала, и неповољни ефекти промјене индустријске технологије.

Приједор шеста регија у Републици Српској, значајан је помак у развојној политици ове регије који ће обезбиједити више средстава из структурних фондова Европске уније намијењених регионалном развоју.

- То је изузетно добро за развој свих ових наших општина из разлога што је Бања Лука превелика регија. Бања Лука као регија је већа од остатка Републике Српске. У тако неравномјерној подјели тешко је осигурати да свака општина добије оно што би њој било потребно за развој, рекао је Марко Павић, градоначелник Приједора.

егионализација постиже прави ефекат уколико се развија као интегрални дио процеса развоја локалне самоуправе и уколико иде као процес препознавања регионалних интереса чији основ представљају одговарајуће општине.

Општина приједорске регије Козарска Дубица са нешто бољим статусом развијености има очекивања у институционалном смислу.

- У смислу државне управе неке битне ствари за овај град, а једна од најбитнијих је да суд у Дубици почне функционисати. Битно нам је и ово да Приједор има Центар службе безбиједности, да тужилаштво буде у Приједору да Окружни суд буде у Приједору, прије свега очекујем корист у том смислу, истакао је Миле Злојутро, начелник општине Козарска Дубица.

Кључ за ублажавање регионалног раскола јесте у складнијем развоју и уједначавању радних и животних услова становништва.

Погранична и неразвијена општина Оштра Лука као микро средина своју шансу види кроз регионалну сарадњу, да постане препознатљива и на тај начин омогући бољи живот својих грађана.

- Мислим да би у том смислу у будућности град Приејдор требао да буде један центар- универзитетски, здравствени центар, привредни центар јер кад имате богатог комшију у сваком случају и вама ће бити лакше живјети, додао је Драган Станар, начелник општине Оштра Лука.

Економски интерес је најјачи мамац за привлачење инвеститора да улажу у младе, школоване како би остали у неразвијеним општинама и градовима.

Зашто би неко инвестирао тамо гдје нема пута, ни водовода, ни телефона, ни интернета, ако не добије посебан подстицај у виду повољних кредита, бесплатно опремљених плацева и нижих пореза. Регионалним развојем и ове препреке требало би да буду, ако не отклоњене, онда, бар ублажене.