latinica  ћирилица
28/01/2015 |  10:10 | Аутор: СРНА

ФЗО РС: Послодавци за доприносе дугују више од 230 милиона КМ

Фонду здравственог осигурања Републике Српске за доприносе за здравствено осигурање послодавци дугују више од 230 милиона КМ, што је износ којим би Фонд у наредне двије године могао да финансира пружање здравствених услуга у 54 дома здравља у Српској, речено је у ФЗО.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

"За цијели здравствени систем веома је важно да се редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање, јер је то једини извор прихода Фонда и само на тај начин могуће је да се здравственим осигураницима пружи несметана здравствена заштита", кажу у ФЗО Републике Српске.

Из Фонда истичу да приходи од запослених чине од 85 одсто прихода Фонда, што значи да радници готово сами финансирају здравствени систем Републике Српске и свака нередовна уплата за категорије осигураних лица одражава се на квалитет и доступност здравствене заштите.

Ако се узме податак да око 60.000 радника, што су процјене синдиката, у Републици Српској тренутно не може да овјери књижицу због нередовне уплате доприноса, ФЗО само по том основу губи на мјесечном нивоу 9,8 милиона КМ.

Из Фонда подсјећају да они немају механизме којима би послодавце "натјерао" да редовно уплаћују доприносе за здравствено осигурање, јер је контрола уплата у надлежности Пореске управе Републике Српске.

ФЗО овјерава књижицу, без обзира на уплату доприноса - дјеци до 15 година, трудницама, породиљама, обољелим од малигних болести, дијабетеса, заразних, менталних, болести прогресивних мишићних обољења, ратним војним инвалидима, лицима са трансплантираним органима, као и лицима старијим од 65 година који имају рјешења Центра за социјални рад.

"За ове категорије је важно да су пријављени на здравствено осигурање, а одлука да им се увијек овјери здравствена књижица не значи да за ове категорије не треба да се уплаћују доприноси, јер је то законска обавеза послодаваца", кажу у ФЗО Републике Српске.