latinica  ћирилица
27/01/2015 |  13:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркелова честитала Ципрасу побједу на изборима

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је упутила честитику новом грчком премијеру Алексису Ципрасу на побједи његове ултраљевичарске странке Сириза на пријевременим парламентарним изборима у Грчкој и пожељела му много снаге и успјеха

- Преузимате функцију премијера у тешка времена, у којима вас чека велика одговорност - наводи се у поруци Ципрасу, коју је упутила Канцеларија њемачке канцеларке, а пренијела агенција АФП.

Грчка је јуче добила нову владу, након што су побједничка Сириза и десничарска Независна партија Грка договориле коалицију, у којој их веже заједничко противљење жестоким мјерама штедње, наметнутим у замјену за помоћ од међународних кредитора.

Сириза је у недјељу побиједила на пријевременим парламентарним изборима у Грчкој са 36,34 одсто гласова бирача и освојених 149 од 300 мјеста у парламенту, само два мање од апсолутне већине.

Након побједе Сиризе, портпарол Меркелове Штефен Зајберт изјавио је како њемачка канцеларка очекује да ће нова грчка влада поштовати договор који је постигла с међународним кредиторима Грчке.

- Наше је мишљење да је важно да нова влада настави да примјењује мјере за наставак економског опоравка Грчке. То значи и да Грчка треба да поштује оно што је раније договорила - рекао је Зајберт.