latinica  ћирилица
27/01/2015 |  12:41 | Аутор: Б92

Армстронг: Да се вратим 20 година уназад поновио бих све

Бивши амерички бициклиста Ленс Армстронг изјавио је у документарном филму Би-Би-Си да би се поново допинговао уколико би се нашао у истој позицији као прије 20 година.
Ленс Армстронг - Фото: АП
Ленс АрмстронгФото: АП

Антидопинг агенција Сједињених Држава у октобру 2010. године поднијела је извјештај у којем је потврђено да је Армстронг допингован.

У извјештају, који има више од 1.000 страна, нашла су се свједочења 26 особа, међу којима је 11 Ленсових тимских колега.

Према том документу, Армстронг и његов тим су водили најсофистициранији допинг програм у свијету спорта током већег дијела каријере седмоструког побједника трке "Тур д’Франс".

То тијело је два мјесеца раније Американцу изрекло доживотну суспензију из бициклизма и избрисало му све резултате које је остварио од 1998. године. Ипак, пошто Антидопинг агенција САД има ингеренције само на тлу Америке, коначну одлуку донијела је Међународна бициклистичка унија и Свјетска антидопинг агенције.

"Мој одговор није популаран одговор. Да се такмичим 2015. године не бих јер мислим да није потребно. Али, да ме вратите у 1995, када је било толико распрострањено, вјероватно бих поново урадио. Људи не желе то да чују. Када сам донио одлуку, када је мој тим донео одлуку, када је цео пелотон одлучио (група возача) била је погрешна у погрешно време. Али се десило и знам шта се догодило због тога – видио сам како расте", изјавио је Армстронг.

Получасовни документарац за британску телевизију ипак се може сматрати као дјелимично извињење због систематског допинга.

"Ако бисмо се вратили у 1995, неки су кренули нешто раније, неки касније, али нека то буде почетна тачка. Мислим да нам је свима жао. Знате због чега нам је жао? Због тога што смо сви постављени ту – нико од нас није желио да буде у тој ситуацији. Сви смо вољели да се такмичимо 'човјек на човјека', да будемо чисти или како год ви то жељели да назовете. Жао нам је што смо се нашли у ситуацији у којој смо гледали као очајни клинци:'Боже, ако се вратим у Плано (његово родно мјесто), могао бих да се вратим у школу, нађем посао, радим у продавници бицикала или фабрици", додао је амерички бициклиста.

Њему су одузете све титуле са најпрестижније бициклистичке трке и доживотно је суспендован из тог спорта.

"Као навијач мислим да мора постојати побједник. Постојао је огроман период без побједника због Првог свјетског рата, па због Другог свјетског рата, а онда изгледа као да долази нови (допинг). Не мислим да је историја глупа, она исправља многе ствари. Ако ме питате за 50 година шта се десило, нећу мислити да су та мјеста празна. Осјећам се као да сам освојио те трке".

Армстронг је истакао да не би промијенио одлуку, али да би се другачије понашао према људима око њега, као што је масерка Ема О'Рајли, бициклиста Филипо Симеони, или писац Дејвид Волш.

"Желио бих да промијеним човјека који је урадио такву ствар, можда не његову одлуку, али начин на који се понашао, на који је третирао људе", закључио је Армстронг.