latinica  ћирилица
27/01/2015 |  09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас представља нову грчку коалициону владу

Нови грчки премијер Алексис Ципрас представиће данас нову коалициону владу из редова Сиризе и партије Независних Грка, послије убједљиве побједе љевице на изборима у недјељу.
Алексис Ципрас, лидер Сиризе - Фото: AP
Алексис Ципрас, лидер СиризеФото: AP

Очекује се да ће нова грчка влада током дана положити заклетву, чиме ће "шокирана" Европа добити бољи увид у нову грчку администрацију, јавља АФП.

Аналитичари су описали најављену заједничку владу љевице и деснице као "неприродну коалицију" и вјероватно краткотрајну, пошто је партија Независних Грка "непредвидљива", а и двије партије се оштро разликују у погледу имиграционе политике.

Међутим, обје партије се оштро противе програму ЕУ и ММФ-а за спасавање Грчке који је приморала Грке на далекосежне мјере штедње и продубила болну шестогодишњу рецесију, наводи АФП.

Званичници од Брисела до Берлина поручили су да су спремни да разговарају са новом владу на челу са Ципрасовом, инсистирајући, међутим, да Атина мора да поштује споразуме које је постигла са међународним кредиторима.

Ципрас ће се као премијер први пут састати са другим европским лидерима на самиту 12. фебруара, на ком ће једна од тема свакако бити судбина Грчке у еврозони и одрживост њеног јавног дуга.