latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста (ВИДЕО)

Широм свијета данас ће бити обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста, када су 27. јануара 1945. совјетске јединице ослободиле логорски комплекс Аушвиц-Биркенау у којем је, како се сматра, убијено више од милион људи

Церемонији у Аушвицу, између осталих, присуствоваће предсједници Француске Франсоа Оланд и Њемачке Јоахим Гаук, амерички министар финансија Џек Лу и други.

"Дојче веле" пише да ће у Аушвицу бити присутан украјински предсједник Петро Порошенко, а да руски предсједник Владимир Путин неће доћи, и оцјењује да је актуелна украјинска криза бацила сијенку на комеморацију.

Русију ће представљати шеф предсједничке администрације Сергеј Иванов, док ће Путин учествовати на свечаности у част жртава Холокауста, али у Москви, гдје ће посјетити Јеврејски музеј и Центар толеранције.

Рачуна се да је током Другог свјетског рата у оквиру нацистичког тзв. коначног рјешења убијено до шест милиона Јевреја, што је отприлике била трећина свих припадника тог народа. У великим дијеловима Централне и Источне Европе, јеврејска популација је практично тада нестала, или је сведена на потпуно незнатан број.

Послије сједнице Генералне скупштине Уједињених нација, 24. јануара 2005. године, када је обиљежавано шест деценија од ослобођења Аушвица, донесена је одлука којом је установљен Дана сјећања на жртве.

Првог дана новембра 2005. усвојена је Резолуција УН којом је одређено да се надаље 27. јануар обиљежава као Међународни дан сјећања на жртве Холокауста.

Термин Холокауст има изворно грчко значење - жртва паљеница, и првобитно је употријебљен у значењу какво данас има, на једном засједању протестантских цркава некадашње западне Њемачке.

Одатле, термин је поступно општеприхваћен у значењу масовног страдања односно систематског уништења Јевреја током Другог свјетског рата.

Данас се већ користи у ширем смислу и за трагедију припадника других група које су тада имале сличну судбину.

Сами Јевреји радије користе термин Шоа, што је у изворном старозавјетном значењу подразумијевало нешто попут тешка невоља, а поступно је добило значење - уништење, или катастрофа.

На Дан сјећања на жртве Холокауста кроз образовне институције и медије подсјећа се зашто се догодио злочин Холокауста, незабиљежен у историји и по размјерама (око шест милона само јеврејских жртава) и по степену хладнокрвне систематичне бруталности.