latinica  ћирилица
26/01/2015 |  22:04 | Аутор: РТРС

Светосавске академије широм Српске

Широм Републике Српске, вечерас су одржане свечане академија посвећене првом српском ахиепископу и српском светитељу Светом Сави.
Светосавска академија у Палама - Фото: СРНА
Светосавска академија у ПаламаФото: СРНА

Свети Сава је родоначелник српског народа, српски принц, монах, игуман манастира Студеница, књижевник, дипломата и најзалужнији за ширење православља међу Србима, али и српског писма.

Свети Сава је српски народ задојио оним што је најљепше - светим православљем, поручено је са Светосавске академије која је одржана у бијељинском Центру за културу. Организатор Светосавске академије и ове године су Епархија зворничко-тузланска и Светосавска омладинска заједница.



Химном Светом Сави у извођењу СЦПД "Вила" у Приједору отворена је свечана академија посвећена српском светитељу. Проглашени су и најбољи просвјетни радници града Приједора за протеклу годину.

Свјетлана Рочевић, најбољи професор града Приједора, рекла је да јој много значи ово признање и да сматра да још може да пружи у наставном процесу и раду са ученицима. Пригодну бесједу говорио је писац Драган Јовановић Данилов, подсјетивши да од Светог Саве, Срби постоје као државотворна нација.

- Најљепшу реченицу коју је неко изрекао о Светом Сави, рекао је Николај Велимировић, а то су прекрасне ријечи:" Свети Сава је најврједнија пчела која је иза себе оставила пуну кошницу слаткога меда" - подсјетио је Данилов.

Лик и дјело српског просвјетитеља Светог Саве славило се и у Српцу. У културном дијелу програма учествовали су Градски академски хор, чланови Дикционарија Народне библиотеке и најмлађи из Дјечијег вртића "Наша радост". Традиционалну бесједу о лику и дјелу Светог Саве одржао је свештеник из Кобаша Славиша Топић. Умјесто у Дому културе, академија је организована у средњошколском центру "Петар Кочић".

Светосасавка академија одржана је и у Требињу. Градоначелник Славко Вучуревић додијелио је Повеље града, а међу добитницима је и Милена Лечић, мајка осморо дјеце. У културно-умјетничком програму учествовали су ученици требињских основних и средњих школа, хорови "Трибунија" и "Свети Василије Острошки" и етно-група "Нагоркиње".

На Светосавској академији у Прњавору протонамјесник прњаворски Душко Дринић подсјетио је на ријечи монаха Теодосија, према којем се Свети Сава ставио у службу Богу и народу, живио и радио за народ и умро служећи народу. У програму академије наступили су женска и мушка пјевачка група Друштва "Просвјета", глумци драмске сцене и дјечији хор, СЦПД "Свети Георгије" и Градски хор Дома културе.

Владика зворничко-тузлански Хризостом је, уочи обиљежавања Савиндана, служио вечерње богослужење у храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти. Након богослужења, у Центру за културу одржана је свечана академија коју су припремили ученици и наставници основних и средњих школа и Завода "Будућност" из Дервенте. Организатори Светосавске вечери у Дервенти су Епархија зворничко-тузланска и црквена општина Дервента.

У модерном друштву, које је према дефиницији секуларно, није примјерено наметање вјерских светковина онима који нису вјерници, али Савиндан није само вјерски већ и свенародни и општецивилизацијски празник којим се славе универзалне људске вриједности, поручено је вечерас са Светосавске академије у Фочи. У бесједи о Светоме Сави, Владислав Топаловић, професор Богословског факултета "Свети Василије Острошки", истакао је да је први српски архиепископ битна историјска личност, не само у вјерском и националном смислу.

"Са њим се могу идентификовати и они који нису вјерници, па и они који нису Срби, тако да могу учествовати у прослави Савиндана без икакве сумње да би се на тај начин нарушио принцип секуларизма", рекао је Топаловић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић на Светосавској академији даривао је златником Данијелу Продановић, мајку Иве Продановић, прворођене бебе у Фочи у 2015. години. У програму академије учествовали су хор Богословије "Светог Петра Дабробосанског", етно група КУД "Фоча", те гитаристи Основне музичке школе- ученик Иван Чанчар и професор Душан Мирков. Прослава Савиндана биће настављена сутра школским приредбама.

Традиционална Светосавска приредба вечерас је одржана у Културном центру у Палама, гдје су пригодан програм у част Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства, извели ученици паљанских основних школа и средњошколских центара у Палама и Источној Илиџи. Присутне је поздравио протојереј ставрофор Миломир Зекић, који је рекао да је Свети Сава у српском народу прихваћен као њен највећи син.

Свети Сава је сматрао да је српски језик свјетлост разума и да свако ко мисли да припада Србима мора да зна српски језик и да га не мијеша са другим језицима, рекао је на Светосавској академији у Зворнику, професор београдског Универзитета Милош Ковачевић. "Управо, када се све то данас сагледа, долазимо у ситуацију да се и ми боримо за чистоту српског језика, који је под великим утицајем енглеског и других језика, као што је, очито је, било и у Савино доба да је српски језик био под утицајем неких других језика", рекао је Ковачевић. Он је нагласио да данас скоро нико не схвата да је чување националног идентитета чување језика, као што је било у Савино доба да је чување језика значило чување националног идентитета. На Светосавској академији средњошколци су говорили стихове о Светом Сави, а наступило је и Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник".

У духовном центру цркве Светог пророка Илије на Сокоцу вечерас је одржана Светосавска академија на којој су средњошколци казивали прву студеничку бесједу Светог Саве. Дочарани су ликови из српске прошлости - Петар Петровић Његош, Доситеј Обрадовић, Вук Караџић, Милош Обреновић, Надежда Петровић и Никола Тесла. На Светосавској академи уручена је захвалница ученици Драгани Арбињи за најбољи литерарни рад у Републици Српској у конкуренцији 30 радова из 15 средњих школа, на конкурсу који је расписало ресорно министарство о теми Република Српска, поводом њене крсне славе.