latinica  ћирилица
26/01/2015 |  18:09 | Аутор: ТАНЈУГ

У двориште Бијеле куће срушио се дрон

Тајна служба САД, задужена за обезбјеђење функционера укључујући и америчког предсједника Барака Обаму, саопштила је да је на територији Бијеле куће пронађена мала беспилотна летјелица - дрон, који се срушио током ноћи на простор Обамине резиденције, јавиле су агенције.

Портпарол Тајне службе Брајан Лири рекао је да је у питању летјелица "квадкоптер" - беспилотна летјелица коју подижу четири пропелера, ширине око пола метра, пренио је Асошијетед прес.

У току је истрага ради утврђивања поријекла дрона, осумњичених и њихових мотива, наводи агенција.

Према Лиријевим ријечима, "квадкоптер" је летио веома ниско прије него што се срушио на југоисточну страну Бијеле куће у три сата и осам минута у понедјељак по локалном времену у Вашингтону.

Према саопштењу, један од припадника Службе ујутро је видио како се "квадкоптер" прелетио ограду Бијеле куће и ударио у југоисточни дио комплекса, а приступ на територију комплекса је одмах затворен док направа није испитана.

Обама и његова супруга Мишел од јуче су у Њу Делхију у званичној посјети Индији а за сада се не зна да ли су се њихове кћерке налазиле у згради у време инцидента, наводе агенције.

Раније данас прес секретар Бијеле куће Џош Ернест изјавио је да је на простору Обамине резиденције пронађена мања "направа", која подсјећа на беспилотну летјелицу и да, вјероватно, не представља опасност ни за кога у комплексу.

Пријавио се власник дрона 

Један грађанин Вашингтона пријавио је Тајној служби САД како је одговоран за дрон који је рано јутрос пао у двориште Бијеле куће.

Човјек је изјавио како дрон користи рекреативно и да није намјеравао да га пошаље изнад Бијеле куће, преноси АП.
Агенти Тајне службе сада интервјуишу друге људе како би провјерили причу власника дрона. Они засад немају никавог разлога да посумњају у ту причу, изјавио је неименовани званичник.