latinica  ћирилица
26/01/2015 |  15:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Пронађен ковчег са Сервантесовим иницијалима

Стручњаци који трагају за посмртним остацима Мигела де Сервантеса изјавили су данас да су пронађени дијелови дрвеног ковчега са иницијалима славног шпанског писца и драматурга.

Како преноси АП, пронађени су дијелове сандука са иницијалима "М.Ц." (Miguel de Cervantes) са повећим бројем расутих костију у крипти испод капеле у једном самостану у Мадриду.

Ковчег је протеклог викенда пронашла група археолога која покушава да одгонетне вишевјековну мистерију о гробу аутора пустоловног романа и ремек-дјела шпанске литературе "Дон Кихот".

Иницијали су исписани металним клиновима укуцаним у само дрво.

На мјесту на ком се налазио ковчег, пронађене су кости најмање 10 особа, од којих један број дјеце, изјавио је форензички антрополог Франсиско Ечеберија који је, такође, учествовао и у аутопсији којом је потврђено самоубиство бившег чилеанског предсједника Салвадора Аљендеа.

Ковчег са Сервантесовим иницијалима

Ечеберија и његове колеге планирају да анализирају кости како би утврдили да ли се Сервантесови посмртни остаци налазе међу њима.
Сервантес је имао 69 година када је умро у априлу 1616. у Мадриду.

Истраживање ће бити обављено на темељу пишчевих портрета и његових записа у којима је, на примјер, непосредно прије смрти забиљежио да му је преостало свега шест зуба.

Оно за чим ће научници свакако трагати су ране које је Сервантес задобио током војевања.
У бици код Лепанта 1571. године, у којој се борио на страни Свете лиге, удружених хришћанских снага предвођених Шпанијом против османске флоте, Сервантес је рањен са два хица у груди и једним у руку. Успио је да се опорави након неколико мјесеци проведених у болници на Сицилији.

Сервантес је једна од најистакнутијих фигура шпанске културе. У свијету је познат као аутор првог модерног романа и најпревођеније књиге послије Библије, "Маштоглави витез Дон Кихот од Манче".