latinica  ћирилица
26/01/2015 |  15:33 | Аутор: СРНА

Лагард: Нема брисања грчког дуга

Нема брисања грчког дуга, јер је то питање једнакости земаља ЕУ, а приоритет Међународног монетарног фонда /ММФ/ је дијалог са новим грчким властима о програму структурних реформи, изјавила је данас генерални директор ММФ-а Кристин Лагард.

"Нема говора о брисању грчког дуга, јер је то питање једнакости земаља ЕУ. Постоје интерна правила које чланице еврозоне треба да испуне", рекла је Лагардова у интервјуу француском дневнику "Монд".

Она је напоменула да се не могу правити посебне категорије за неку државу.

Лагардова је, након што је грчка љевичарска партија Сириза побиједила на пријевременим парламентарним изборима у Грчкој, рекла да је приоритет ММФ-а поновно покретање дијалога са новим властима, посебно о структурним реформама.

У оквиру другог плана међународне помоћи, остаје још 3,6 милијарди евра да се исплати Грчкој.

Међутим, та исплата је могућа уколико Грчка спроведе структурне реформе, како то захтијевају међународни кредитори – ММФ, Европска комисија и Централна европска банка.

"То укључује реформе државног апарата, система наплате пореза, као и скраћивање судских поступака. То нису мјере штедње, већ суштинске реформе које су још потребне у Грчкој", рекла је Лагардова.