latinica  ћирилица
26/01/2015 |  15:13 | Аутор: СРНА

РИК - Опозив начелника Котор Вароша није спроведен у складу са законом

Поступак опозива начелника Котор Вароша Далибора Вучановића није у потпуности спроведен у складу са законом, а пропусти који су уочени могли су утицати на резултате референдума, навели су у Републичкој изборној комисији.
Документ који је предсједник РИК-а Оливер Благојевић доставио Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ. - Фото: СРНА
Документ који је предсједник РИК-а Оливер Благојевић доставио Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ.Фото: СРНА

У документу који је предсједник РИК-а Оливер Благојевић доставио Централној изборној комисији БиХ наведено је да пакети за бираче изван БиХ нису послати у разумном року, а из извјештаја "Пошта Српске" види се да је чак 925 пошиљки отпремљено дан након одржаног референдума.

"Овим бирачима није пружена могућност изјашњавања, а њихови гласови могли су утицати на коначне резултате изјашањавања", наводи Благојевић.

ЦИК БиХ ће на сједници, која ће бити одржана наредне седмице, разматрати извјештај о организовању референдума о опозиву начелника Котор Вароша, који је припремила Изборна комисија Републике Српске.

Портпаролка ЦИК-а Максида Пирић рекла је Срни да је извјештај Изборне комисије Републике Српске стигао у ЦИК БиХ прошлог понедјељка, и службе ЦИК-а припремају материјал о референдуму у Котор Варошу.

Начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић опозван је на референдуму одржаном 30. новембра.